ΣΑΛΟΣ: Ακόμη και οι δημοσκόποι κάνουν λόγο για ψευτοδημοσκόπηση της Public Issue

2-11-2016
















Σάλος έχει προκληθεί με νέα δημοσκόπηση της Public Issue η οποία κάνει τον γύρο των μέσων ενημέρωσης και εμφανίζει τη ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστά της τάξης του 42%.

Για πρώτη φορά στη ιστορία δημοσκόποι φτάνουν μάλιστα στο σημείο να σχολιάζουν άλλη εταιρία αφού όπως λένε η Public Issue προχώρησε σε πρωτοφανή λαθροχειρία η οποία εκθέτει ακόμη περισσότερο τις ήδη εκτεθειμένες εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Η εταιρία όπως μπορεί καθένας να δει στις καρτέλες που έχει δώσει στη δημοσιότητα, εμφανίζει ποσοστά των κομμάτων τα οποία αν αθροιστούν καλύπτουν το 100%. Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται στο πάνω δεξιά μέρος της καρτέλας η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 30%. Με απλά λόγια το συνολικό ποσοστό βάσει του οποίου διαμορφώνονται τα ποσοστά των κομμάτων φτάνει το 130%!

Σε μια πραγματική αντιστοίχιση ποσοστών δηλαδή τα ποσοστά που εμφανίζουν τα κόμματα θα έπρεπε να είναι στο σύνολο 70%, αφού το υπόλοιπο 30%, η εταιρία το αφήνει στην άκρη σαν να επρόκειτο για λευκά ή άκυρα. Παρά ταύτα εμφανίζει το 70% ως 100% για να δημιουργήσει ψεύτικη εικόνα.

Έτσι δημιουργείται μια επίπλαστη εικόνα, που εμφανίζει τα ποσοστά των κομμάτων σαν είναι επί του συνόλου των ερωτηθέντων και σαν να μην υπήρχε ένα 30% το οποίο έχει επιλογή ψήφου αλλά είναι αδιευκρίνιστη. Η λαθροχειρία μάλιστα καλύπτεται από τον τίτλο "εκτίμηση εκλογική επιρροής" και όχι "πρόθεσης ψήφου".


Πηγή:www.periodista.gr/politiki/article/26612/salos-akomi-kai-oi-dimoskopoi-kanoun-logo-gia-pseutodimoskopisi-tis-public-issue

Σχόλια