Η Ιατρική του Μέλλοντος

12-1-2017

















του Στέργιου Κουτρολίκου, medlabnews.gr

Δεδομένου ότι πραγματοποιούνται πάρα πολλές καταπληκτικές ανακαλύψεις παγκοσμίως στην ιατρική και την ιατρική περίθαλψη, θα σας παραθέσουμε παρακάτω μερικές από τις σπουδαιότερες ιδέες και εξελίξεις οι οποίες θα μας δώσουν μια γεύση του μέλλοντος της ιατρικής. Είναι πάντα μια πρόκληση να ανιχνεύσει κανείς τα προγράμματα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν στις καθημερινές ιατρικές πρακτικές, αλλά εδώ θα αναφερθούμε στα πιο ελπιδοφόρα από αυτά.

1) Επαυξημένη Πραγματικότητα

Ο ψηφιακός φακός επαφής της Google έχει ως στόχο να αλλάξει την αντιμετώπιση του διαβήτη, μετρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από τα δάκρυα. Ενώ το πρωτότυπο περνά από σκληρά τεστ, οι έλεγχοι πρέπει να αφήσουν την συγκεκριμένη τεχνολογία να εισαχθεί στην αγορά και να ωφελήσει τους ασθενείς. Η ιατρική εκπαίδευση μπορεί επίσης να αλλάξει όπως και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο μέσω απεικόνισης ψηφιακών πληροφοριών από την Microsoft Hololens. Μια κλινική στην Γερμανία ξεκίνησε να πειραματίζεται με μια εφαρμογή , η οποία χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα σε iPad. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης , οι χειρούργοι μπορούν να δουν μέσω ανατομικών δομών όπως πχ τα αιμοφόρα αγγεία στο συκώτι χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουν τα όργανα και συνεπών να εκτελέσουν ακριβέστερες κινήσεις.

2) Google Brain

Ο Ian Peterson έγραψε στο βιβλίο του , You Tomorrow, σχετικά με την πιθανότητα ότι μια μέρα θα είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε τους ψηφιακούς εαυτούς μας βασισμένοι σε νευρολογικές πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να ανεβάσουμε ψηφιακά τους εγκεφάλους μας σε έναν υπολογιστή και να ζούμε σε ψηφιακή μορφή. Αφού η Google πληρώνει τον Ray Kurzweil να δημιουργήσει τον απόλυτο ελεγχόμενο εγκέφαλο τεχνητής νοημοσύνης , τότε δεν είμαστε τόσο μακριά από αυτή τη πιθανότητα. Πιθανότατα , να είναι η λύση μας στην αθανασία που τόσο απεγνωσμένα ψάχνουμε να βρούμε.

3) Ψυχαγωγικά cyborgs

Υπάρχουν ήδη διάσημα παραδείγματα πραγματικών cyborgs και είμαστε αρκετά πεπεισμένοι πως τέτοιου είδους πλάσματα δεν θα πρωταγωνιστούν μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας , αλλά θα είναι παντού γύρω μας στο εγγύς μέλλον. Η «cyborg-τρέλα» θα ξεκινήσει τελικά με μια νέα γενιά των χίπστερ, οι οποίοι θα εμφυτεύουν συσκευές και τεχνολογίες στο σώμα τους απλώς για να ξεχωρίζουν. Στο μέλλον η ιατρική τεχνολογία δεν θα μας βοηθά απλώς να διορθώνουμε φυσικά μειονεκτήματα όπως εξασθενημένη όραση αλλά θα δημιουργεί υπεράνθρωπες δυνάμεις όπως την όραση ενός αετού και την ακοή μιας νυχτερίδας. Αρκετοί θα ζητάνε την εμφύτευση μιας συγκεκριμένης συσκευής χωρίς να πάσχουν από κάποια ασθένεια.


Πηγή: medlabgr.blogspot.com/2017/01/medicine-of-future.html#ixzz4VZHxOBkI

Σχόλια