Οι φυσιολογικές τιμές των καρδιακών παλμών


18-2-2017



















Ο σφυγμός ή καρδιακός παλμός είναι η μετάδοση του κύματος αίματος, που προκαλείται από την καρδιακή συστολή, στο τοίχωμα των αγγείων. Ο αριθμός των σφυγμών σε κατάσταση ηρεμίας αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη τόσο της φυσικής μας κατάστασης όσο και της κατάστασης της υγείας μας. Πόσοι ,όμως, γνωρίζουν ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές των καρδιακών παλμών;
Σας παρουσιάζουμε τις φυσιολογικές τιμές των καρδιακών παλμών, όταν ένα άτομο βρίσκεται σε ηρεμία (δηλαδή όταν δεν υπάρχει σωματική κόπωση ή ψυχικό στρες):

Νήπια: 100 ως 160 παλμοί το λεπτό.
Παιδιά 1 ως 10 ετών: 70 ως 120 παλμοί το λεπτό.
Παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες: 60 ως 100 παλμοί το λεπτό (τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι το 90 είναι το φυσιολογικός ανώτατος παλμός ανά λεπτό για τους ενήλικες).
Αθλητές: 40 ως 60 παλμοί το λεπτό.

Ο καρδιακός ρυθμός άνω των φυσιολογικών ορίων αναφέρεται ως ταχυκαρδία, ενώ ο καρδιακός ρυθμός κάτω των φυσιολογικών τιμών αναφέρεται ως βραδυκαρδία. Ο γιατρός σας θα εκτιμήσει όλες τις παθολογικές τιμές, δηλαδή τις περιπτώσεις που ένα άτομο έχει χαμηλούς σφυγμούς (κάτω από 40 ανά λεπτό) ή πολύ υψηλούς σφυγμούς (πάνω από 120 ανά λεπτό).
Η καρδιακή συχνότητα σε φάση ηρεμίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, το σωματότυπο , τη σωματική άσκηση και φυσικά τις κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα. Το κάπνισμα, για παράδειγμα, ανεβάζει τους σφυγμούς της καρδιάς, ενώ η σωματική άσκηση μειώνει τον καρδιακό ρυθμό.

Σήμερα , εκτός από τα ηλεκτρονικά όργανα που μετρούν με αξιοπιστία ανά πάσα στιγμή τους παλμούς σας, υπάρχουν διάφορες εφαρμογές σε smartphone, οι οποίες εφαρμόζουν την ίδια αρχή που λειτουργεί και το ιατρικό παλμικό οξύμετρο. Απλά τοποθετείτε το δάχτυλο σας απαλά πάνω στην κάμερα, το κρατάτε σταθερό για 10 δευτερόλεπτα και έπειτα ο ρυθμός της καρδιάς σας εμφανίζεται στην οθόνη.


Πηγή:www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=40558:oi-fysiologikes-times-ton-kardiakon-palmon&catid=17:nea&Itemid=131

Σχόλια