Ντάισελμπλουμ για αντίμετρα: Από το 2019 και μόνο αν το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράσει το 3,5%!


13-3-2017












Τα «αντίμετρα» για τα οποία διατείνεται η ελληνική κυβέρνηση, θα ενεργοποιηθούν μόνο αν ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και μόνο για το επιπλέον ποσό, υποστηρίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε έγγραφο – βόμβα που έστειλε στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, αναφέρεται στα συμπεράσματα του τελευταίου Eurogroup σημειώνοντας τα εξής: «Συζητήθηκαν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να εφαρμοστούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».

Το «πάνω από τους στόχους του προγράμματος» σημαίνει ότι τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα θα υλοποιούνται όχι παράλληλα με τα μέτρα, αλλά μόνο εάν πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα και μόνο κατά το ποσοστό της υπέρβασης.

Δηλαδή, εάν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ, τα αντίμετρα θα είναι ύψους στο 0,4% του ΑΕΠ, στο ποστό δηλαδή που είναι πάνω από το συμφωνημένο 3,5%


Πηγή:fimotro.gr

Σχόλια