«Βόμβα» Σόιμπλε για ρύθμιση ελληνικού χρέους: "Ούτε τώρα ούτε ποτέ..."


6-6-2017
















Δεν θέλει συζήτηση για χρέος ούτε μετά το τέλος του προγράμματος... - Τι είπε στη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ – Ο Γερμανός υπουργός βάζει «φρένο» στις προσδοκίες του Τσίπρα και μαζί τελειώνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις για την ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους, με τον «γεράκι» της γερμανικής οικονομίας να βάζει τέλος στις συζητήσεις πριν καν αρχίσουν.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει βάλει σκοπό να αλλάξει τη δομή της λειτουργίας της ευρωζώνης και να «ροκανίσει» τον ρόλο της Κομισιόν στην εκτέλεση των προϋπολογισμών.
Αυτή ήταν η ουσία της συνάντησης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr, πηγές κοντά στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφεραν ότι οι δύο πρώην φίλοι και συνεργάτες είχαν να μιλήσουν, έστω και από το τηλέφωνο, εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες, λόγω των παρεμβάσεων της Κομισιόν στο ελληνικό ζήτημα, των δημόσιων τοποθετήσεων των κ.κ. Γιούνκερ, Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις υπέρ της Ελλάδας, αλλά και εξαιτίας του ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν παρέκαμψε πολλές φορές τον κ. Σόιμπλε και αποπειράθηκε να βρει λύση μιλώντας απευθείας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση για το ελληνικό θέμα κράτησε «μερικά λεπτά» καθώς υπήρχε πλήρης διαφωνία εξ αρχής για τους χειρισμούς από εδώ και πέρα.

«Ο κ. Σόιμπλε ήταν λάβρος κατά του ΔΝΤ, κάτι που παραξένεψε τον πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς ο ίδιος γνωρίζει ότι Σόιμπλε και Τόμσεν εργάζονται αρμονικά και βεβαίως υπόγεια», ανέφερε πηγή που βρίσκεται κοντά στον κ. Γιουνκέρ.

Η ίδια πηγή φρόντισε να μας τονίσει ξανά ότι πλανώνται οικτρά όσοι πιστεύουν ότι η κ. Μέρκελ δεν υποστηρίζει πλήρως τον υπουργό της και ανέφερε ότι «ο κ. Τόμσεν θεωρείται τo Golden boy της καγκελαρίου» και ότι «πρώτα περνά από το γραφείο της κ. Μέρκελ και μετά πάει στον κ. Σόιμπλε».
Σόιμπλε και Γιούνκερ δεν κατέληξαν πουθενά, καθώς υπήρξε η διαπίστωση από τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι τα πράγματα προχωρούν με μαθηματική ακρίβεια όπως πρωτοαναφέρθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στη συνάντηση του Washington Club στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ.
Οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι η Γερμανία στην πραγματικότητα δεν θέλει συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους ούτε μετά τις εκλογές, αλλά και πιθανότατα ούτε μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο κ. Σόιμπλε, επιχειρεί την «αναδόμηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από τη χρησιμοποίηση κονδυλίων, επενδύσεων κ.λπ. Οπως τόνισε στον κ. Γιούνκερ, η πρόταση «αν χρειαστεί», που περιλαμβάνεται στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο 2016 αναφορικά με τα μέτρα στο χρέος, δεν πρέπει να ξεχνιέται, καθώς υπάρχουν κατά τον ίδιο και άλλοι τρόποι να επιτευχθούν οι στόχοι.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι η πρόταση Ντάισελμπλουμ που αποκαλύφθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης του Eurogroup βολεύει και το ΔΝΤ και τη Γερμανία και ότι είναι προϊόν «υπόγειας» συμφωνίας Βερολίνου-Ουάσινγκτον.

Γι' αυτό και όταν ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup ότι το ΔΝΤ μπορεί να παραμείνει με πρόγραμμα επί της αρχής και να εκταμιεύσει ξανά όταν ρυθμιστεί το θέμα του χρέους, ο κ. Τόμσεν απάντησε ευθέως ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Τη σκυτάλη πήρε χθες και η κ. Λαγκάρντ.
Σε ολόκληρη την ευρωζώνη υπήρξε μεγάλος εκνευρισμός για την αποκάλυψη των πρακτικών, σε βαθμό που διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση ώστε να αποκαλυφθεί η διαρροή. Το «καλό», όμως που έκαναν τα πρακτικά, σύμφωνα με ένα αξιωματούχο της ΕΕ είναι ότι «έριξε τις μάσκες», και ανάγκασε όλους τους εμπλεκόμενους να ανασκευάσουν τις δηλώσεις τους και δημόσια και να κατεβάσουν τις προσδοκίες για λύση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup του Μαίου έληξε με τον κο Ντάισελμπλουμ να λέει ότι πρέπει να χαμηλώσουν οι προσδοκίες για τη λύση.

Δεν υπάρχει νέο Plan B

Παρά τα πρόσφατα δημοσιεύματα ότι ετοιμάζεται Plan B εάν δεν βρεθεί λύση, η εναλλακτική προετοιμαζόταν και έγινε γνωστή από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο κ. Σόιμπλε διαπίστωσε ότι θα πρέπει να συζητήσει το χρέος και ο κ. Τόμσεν ότι δεν θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Από τον Νοέμβριο, όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ, το επιτελείο Σόιμπλε κατάρτιζε σχέδιο αλλαγής της Συνθήκης του ESM και μετατροπής του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση του ΔΝΤ, αλλά και την αποδόμηση της Κομισιόν.
Σόιμπλε «ροκανίζει» Γιούνκερ

Η συνάντηση των δύο έγινε ακριβώς γι' αυτό. Ο κ. Σόιμπλε δεν έκρυψε ποτέ την ενόχλησή του για τις παρεμβάσεις του κ. Γιούνκερ στα δρώμενα του Eurogroup καθώς και τις συνεχείς δηλώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί. Διαφώνησε με την πολιτική διάσταση που έλαβαν οι αποφάσεις για Πορτογαλία, Ισπανία (μηδέν πρόστιμα για τις υπερβάσεις του στόχου στο έλλειμμα) και προσφάτως για την Ιταλία (ότι δεν χρειάζεται επιπλέον μέτρα για το 2017).

Ο κ. Σόιμπλε επιθυμεί ο νέος ESM να αναλάβει την παρακολούθηση και τις ποινές των χωρών που παραβαίνουν το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Επιπλέον, θέλει να βάλει τη ρήτρα «default» ενός κράτους εντός ευρωζώνης.

Σε αυτό έχει υποστηρικτές όχι μόνο την κ. Μέρκελ και τον κ. Βάιντμαν, αλλά και τις χώρες του Βορρά. Επί της ουσίας δηλαδή, αφού στο Δ.Σ. του ESM είναι οι υπουργοί Οικονομικών, εμμέσως πλην σαφώς οι υπουργοί θα έχουν τον πρώτο λόγο στους προϋπολογισμούς και όχι η Κομισιόν.

Τι απαντά ο πρόεδρος της Κομισιόν

Οπως μας είπαν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, ο κ. Γιούνκερ κράτησε χαμηλούς τόνους -διαφωνώντας βεβαίως αλλά ως παλιάς κοπής πολιτικός περιμένει.

Τι περιμένει; Την πτώση του Σόιμπλε καθώς θεωρείται ότι ο νέος συνασπισμός που θα προκύψει από τις γερμανικές εκλογές θα φέρει το δεύτερο κόμμα να ζητάει το υπουργείο Οικονομικών, αντί το υπουργείο Εξωτερικών, με αποτέλεσμα να αλλάξει όλος ο χάρτης των σχεδίων Σόιμπλε, καθώς πολλοί ακόμα και στη Γερμανία θεωρούν ότι το σχέδιο του θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση της ευρωζώνης σε ένα μικρό πυρήνα «υγιών» κρατών και σε δορυφόρους που δεν αποκλείεται να έχουν και διπλό νόμισμα.

Πηγή:tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2017/06/blog-post_973.html

Σχόλια