Κομισιόν: Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε ποια επιδόματα θα καταργηθούν


19-9-2017










 
Η κατάργηση τεσσάρων ειδικών παροχών ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αποτελεί μέρος της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την επικέντρωση στους φτωχότερους, ιδίως με την εισαγωγή του νέου συστήματος, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναφορά αυτή έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως και η αύξηση των φόρων ήταν επιλογή της Αθήνας.

«Μέρος της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων η κατάργηση επιδομάτων»

«Οι συγκεκριμένες παροχές που καταργήθηκαν, επιλέχθηκαν από τις Ελληνικές αρχές, διότι ήταν μικρής κλίμακας και δαπανηρές στη διαχείρισή τους, η παρακολούθησή τους ήταν ανεπαρκής και υπήρχε επικάλυψη σε μεγάλο βαθμό με τις βασικές οικογενειακές παροχές, καθώς και με το σύστημα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης που θεσπίστηκε πρόσφατα», τόνισε η Επίτροπος Απασχόλησης, Marianne Tyssen, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, «η κατάργηση αυτών των ειδικών παροχών αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων… που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την επικέντρωση στους φτωχότερους, ιδίως με την εισαγωγή του νέου συστήματος, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης».

Επιπλέον, η κυρία Thyssen, αναφερόμενη στην κατάργηση της ενίσχυσης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας νέους έως 29 ετών σε περίπτωση απόλυσής τους, σημείωσε ότι, «εφαρμόζονται στην Ελλάδα αρκετά προγράμματα που υποστηρίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων ηλικίας έως 29 ετών, με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου».

«Απάντηση-προάγγελο των νέων περικοπών που έρχονται τώρα, με την τρίτη αξιολόγηση, σε προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, οικογενειακές και κοινωνικές παροχές», χαρακτηρίζει την απάντηση της Επιτρόπου ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής.

Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, «Στην απάντηση της Κομισιόν φαίνεται με σαφήνεια, ότι έχει επικρατήσει πλήρως η μνημονιακή λογική, δηλαδή η ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων στο λεγόμενο εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, γεγονός που θα προκαλέσει ανατροπές με την κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων, αναπηρίας, φοιτητικών βοηθημάτων, παροχών στέγασης κλπ., αλλά και τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων».

Σημειώνεται πως στην ερώτησή του, ο κ. Χουντής αναφερόταν στην πρόσφατη κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων που αφορούσαν τη στήριξη φτωχών και απροστάτευτων παιδιών αλλά και στήριξη νεοεισερχόμενων νέων στην αγορά εργασίας και ζητούσε την ανάκληση αυτών των αποφάσεων.


Πηγή:fimotro.gr

Σχόλια