Αλκοόλ: Μυστικά & ψέματα


25-10-2017











Μικρές ποσότητες αλκοόλ είναι φάρμακο για την καρδιά, τόνωση για την ψυχική μας διάθεση και σημαντικός παράγοντας για τη μακροζωία. Όταν όμως το παρακάνουμε, το αλκοόλ από φάρμακο γίνεται φαρμάκι. Άλλωστε, η δόση κάνει και το φάρμακο και το δηλητήριο... ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να μην μας παχύνει το αλκοόλ

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει µια έντονη διαµάχη στον επιστηµονικό κόσµο για το αν το αλκοόλ µάς ωφελεί ή µας βλάπτει. Από τη µια έχουµε πλήθος ερευνών να διαπιστώνει την προστατευτική δράση που αυτό ασκεί κυρίως στα αγγεία µας και στην υγεία της καρδιάς µας και από την άλλη ένας επίσης σηµαντικός αριθµός µελετών δείχνει ότι το αλκοόλ ευθύνεται για την πρόκληση διαφόρων µορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του µαστού, του ήπατος, του ορθού, του στόµατος. Η αλήθεια είναι ότι κάθε ποσότητα πάνω από τη συνιστώµενη, σε συνδυασµό µε τη χρόνια κατανάλωση, µπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήµατα υγείας, όπως εθισµό, εγκεφαλικές βλάβες, νευρολογικές διαταραχές, ηπατοπάθειες, παγκρεατίτιδα, οστεοπόρωση κ.λπ. Έτσι, λοιπόν, το αν το αλκοόλ αποβεί ωφέλιµο ή βλαβερό για τον οργανισµό µας καθορίζεται από την ποσότητα που κανείς απολαµβάνει.

Μέτρον άριστον

Σύμφωνα, λοιπόν, με ερευνητικά δεδομένα, για να επωφεληθούμε από τα θετικά του αλκοόλ και να μην κινδυνέψουμε από τα αρνητικά, είναι απαραίτητο οι γυναίκες να μην καταναλώνουμε πάνω από 15 γρ. αλκοόλ την ημέρα και οι άνδρες πάνω από 25 με 30 γρ. Στην πράξη αυτό θα πει:

- 1 ποτήρι μπίρα (250 ml) για τις γυναίκες και η διπλάσια ποσότητα για τους άνδρες.
- 1 ποτηράκι κρασί για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
- 1 μεζούρα «σκληρού» ποτού (π.χ. ουίσκι) για τους άνδρες και περίπου το μισό για τις γυναίκες. Οι ποσότητες, βέβαια, αυτές διαφοροποιούνται όταν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα δίαιτας ή όταν υπάρχει ένα πρόβλημα υγείας, οπότε και απαιτείται περιορισμός ή ακόμα και καθόλου κατανάλωση αλκοόλ.

Τα θετικά

Δυναµώνει την καρδιά
Εδώ και πολλά χρόνια ένας μεγάλος αριθμός ερευνών δείχνει ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου ακόμη και σε σχέση με εκείνους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ. Η ευεργετική αυτή δράση συνδέεται περισσότερο με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού λόγω των αντιοξειδωτικών και κυρίως των φλαβονοειδών που περιέχει.

Ρίχνει τη χοληστερίνη

Όσοι έχουν τη συνήθεια να πίνουν κόκκινο κρασί με το φαγητό τους κάνουν καλό και στη χοληστερίνη τους. Συγκεκριμένα, λίγο κόκκινο κρασί βοηθά να ανέβει η «καλή» χοληστερίνη HDL, ενώ συμβάλλει στη μη οξείδωση της «κακής» LDL λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει, όταν βέβαια δεν το παρακάνουμε με τα λιπαρά.

Συντελεί στη µακροζωία

Δεν είναι τυχαίο που στη Γαλλία, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού, καταγράφεται και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Επιπλέον, οι Γάλλοι, αν και έχουν διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά, εντούτοις παρουσιάζουν 2,5 φορές μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με άλλους λαούς. Από μελέτες, λοιπόν, προκύπτει ότι το «γαλλικό παράδοξο» συσχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία.


Διαβάστε περισσότερα εδώ:www.vita.gr/ygeia/article/24033/alkool-mystika-psemata/

Σχόλια