Ένα βιβλίο μπορεί να νικήσει τον καρκίνο


3-12-2018









«Μπορεί να είσαι στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου και όμως 10 σελίδες ενός βιβλίου να σε κάνουν να ταξιδέψεις, να φύγεις».

Αυτό δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Πίστη Κρυσταλλίδου-Σιάχου που οργανώνει τη δράση «ΔιαβάΖΩ συλλέγουμε βιβλία για τα αντικαρκινικά νοσοκομεία» την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ στον σταθμό μετρό Συντάγματος.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του «Wincancer», ένα όραμα του Δημήτρη Σιάχου «του συζύγου μου, ο οποίος υποστήριζε την εξωστρέφεια των ασθενών και πίστευε ότι ο καρκίνος πρέπει να πάψει να είναι στίγμα. Άρχισε αυτήν την πρωτοβουλία για να δείξει στους καρκινοπαθείς ότι δεν πρέπει να κλείνονται στον εαυτό τους. Για μένα είναι ανάγκη να συνεχίσω ό,τι εκείνος άρχισε με τόσα όνειρα και δυναμικότητα παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο του» τονίζει η κ. Κρυσταλλίδου-Σιάχου και συμπληρώνει: «Αυτό που βιώσαμε στα νοσοκομεία ως ασθενής εκείνος κι ως συνοδός του είναι ότι έβρισκε διέξοδο στα βιβλία. Δηλαδή διάβαζε κι αυτό τον έκανε τουλάχιστον για λίγο να φεύγει από το περιβάλλον του νοσοκομείου, από την σκληρή πραγματικότητα. Τον βοηθούσε το να διαβάζει ένα βιβλίο. Το βλέπαμε και σε άλλους ασθενείς βέβαια αυτό όπως και σε συνοδούς, διότι οι ώρες αναμονής είτε για τις εξετάσεις, ή όταν περιμένεις έξω από τον θάλαμο ή όταν ο ασθενής κοιμάται, είναι ατελείωτες». Τότε ένα βιβλίο είναι η καλύτερη συντροφιά και σου δίνει δύναμη, όσο κι αν ακούγεται αυτό περίεργο, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κρυσταλλίδου-Σιάχου, και προσθέτει: «Μπορεί να είσαι στο δωμάτιο ενός νοσοκομείο, να διαβάσεις 10 σελίδες και να ταξιδέψεις. Είναι μια μικρή απόδραση. Η νοσηλεία σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο είναι μια δύσκολη δοκιμασία, η ανάγνωση όμως ενός βιβλίου, μπορεί να την αλλάξει. Και όταν το βιβλίο αυτό είναι δώρο, μεταφέρει στις σελίδες του ευχές, για να νικήσει ο ασθενής, αλλά και οι οικείοι του, κυρίως το φόβο του καρκίνου».

Για αυτό και το κάλεσμα αφορά μικρούς και μεγάλους από όλη την Ελλάδα. Όποιος επιθυμεί «ας έρθει να χαρίσει ένα βιβλίο, είτε είναι λογοτεχνία, ιστορία, επιστημονικής φαντασίας, ποίηση, κόμικς, προκειμένου όσα βιβλία συγκεντρωθούν να προσφερθούν στις βιβλιοθήκες των τεσσάρων αντικαρκινικών νοσοκομείων της χώρας, τον Άγιο Σάββα στην Αθήνα, το "Μεταξά" στον Πειραιά, οι "Άγιοι Ανάργυροι" στην Κηφισιά και το Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη. Αν τα βιβλία που συγκεντρωθούν ξεπεράσουν τις προσδοκίες μας τότε θα προσφέρουμε και σε 20 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα που έχουν ογκολογικά τμήματα» αναφέρει η κ. Κρυσταλλίδου-Σιάχου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια