Στο ρυθμό του καρναβαλιού η Βοιωτία το τριήμερο. Λιβαδειά, Θήβα, Ορχομενός, Αγ. Θωμάς


26-2-2018













ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με συλλόγους και φορείς της περιοχής διοργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων για τις Αποκριές με τίτλο «Γαϊτανάκι στη Λιβαδειά 2018» με στόχο την αναβίωση και διατήρηση τοπικών εορταστικών εθίμων, καθώς και την επαφή με έθιμα από όλη την Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το Σάββατο με το «Μαθητικό Γαϊτανάκι» όπου μαθητές σχολείων της πόλης έπλεξαν το γαϊτανάκι τους στην κεντρική πλατεία ντυμένοι φυσικά στο πλαίσιο του καρναβαλιού ενώ το ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς μοίρασε δωρεάν αποκριάτικες μάσκες και καπέλα.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Καθαρά Δευτέρα με τα «Παραδοσιακά Κούλουμα» στον Αη Λιά στη Λιβαδειά και την Ανάληψη. Επίσης το Σαββατοκύριακο στα χωριά του Δήμου Λεβαδέων «άναψαν φωτιές» συνοδευόμενες με παραδοσιακή μουσική, νόστιμα εδέσματα και γλέντι.













ΘΗΒΑ

Με πολλές και ποικίλου ενδιαφέροντος εκδηλώσεις γιορτάστηκαν στη Θήβα οι αποκριές ενώ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Δευτέρα με τον Βλάχικο Γάμο που για ακόμα μια φορά προσέλκυσε επισκέπτες απ΄ όλη την Ελλάδα.
Την Καθαρά Δευτέρα το πρωί έσκουξε ο «σκάρος» και τα «μπουλούκια» έψησαν τη «προπύρα», την πίτα της νύφης. Γύρω από την φωτιά οι συμμετέχοντες στο έθιμο χόρεψαν τον Πυρρίχιο χορό και ακολούθησε γλέντι μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, οπότε και οι παρέες συγκεντρώθηκαν στο γραφικό ξωκλήσι της «Αγιατριάδας» για φαγητό. Στις 2 το μεσημέρι ξεκίνησε η γαμήλια πομπή, που κατέληξε στο κέντρο της Θήβας.. Εκεί έγινε το «ξύρισμα» του γαμπρού και ο φημισμένος σκωπτικός διάλογος των δύο συμπεθέρων για το… «ελάττωμα» της νύφης. Το μεγάλο μυστικό έγινε γνωστό ξεκαθάρισε η κατάσταση και τα συμπεθεριά συμφώνησαν στον γάμο. Στη συνέχεια οι παρέες των Βλάχων στην Κεντρική Πλατεία, στο αποκορύφωμα του εθίμου, χόρεψαν τον χορό του «πεθαμένου», προχριστιανικό κατάλοιπο, Αδωνική τελετή που συμβολίζει το τέλος του Χειμώνα και τον ερχομό της Άνοιξης, τη νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο και ευχήθηκαν «και του χρόνου στο μέτρο»





















ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ

Στον Ορχομενό οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή με τη μεγάλη παρέλαση (η καλύτερη των τελευταίων ετών) αρμάτων και πληρωμάτων που διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός και Παραδοσιακός Σύλλογος με τη συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και του Δήμου Ορχομενού ενώ το Σάββατο προηγήθηκε η νυχτερινή παρέλαση.
Το καρναβάλι στον Ορχομενό που αποτελεί ένα από τα καλύτερα όχι μόνο της περιφέρειας αλλά της ολόκληρης της χώρας, δεν είναι τυχαία επιτυχημένο ούτε τυχαία απολαμβάνει της «εμπιστοσύνης» χιλιάδων επισκεπτών από διάφορα σημεία. Από τους αρχαίους Μινύες και τις Διονυσιακές γιορτές ακόμα που γίνονταν στον Ορχομενό, οι κάτοικοι είχαν το προσωνύμιο του «σκωπτικού» κάτι που αποτελεί και την πεμπτουσία του Καρναβαλιού της πόλης. Χαρακτηριστικά του και φέτος ήταν η σάτιρα, ο σαρκασμός, και η ειρωνεία, με την τάση καυτηριασμού αλλά και ανάδειξης των σημαντικών ζητημάτων της καθημερινής ζωής. Παράλληλα μέσα απ΄ όλα αυτά καταφέρνει να στείλει και μηνύματα στη κοινωνία. Για ακόμα μια χρονιά φάνηκε ότι το Καρναβάλι Ορχομενού έχει περάσει στο DNA των κατοίκων του!












ΑΓ. ΘΩΜΑΣ

Με τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους σε μεγάλα κέφια ολοκληρώθηκε το φετινό αποκριάτικο γλέντι στον Άγιο Θωμά Τα τέσσερα τμήματα παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Συλλόγου παρουσίασαν χορούς από αρκετές περιοχές της χώρας μας. Ο σύλλογος Γυναικών ετοίμασε και προσέφερε με χαρά εδέσματα και πίτες της αποκριάς. Το γαϊτανάκι πλέχτηκε και ξεπλέχτηκε με επιτυχία. Οι Νίκος Κιόκιας, Παναγιώτης Δρίτσας & Χρήστος Στέρπης εργάστηκαν με ζήλο και έστησαν ένα υπέροχο αποκριάτικο δρώμενο με θέμα την «Ξαναμένη Γριά Ντουντού».
Τέλος μετά από έναν σφοδρό αλευροπόλεμο μεταξύ των βασιλείων της Σπέλας και της Κριελάκας για το οικόπεδο Λιάτανη, δεν αναδείχτηκε νικητής και αποφασίστηκε ανακωχή μέχρι του χρόνου.












Πηγή:viotianet.gr/archives/44401

Σχόλια