Από τον ιό Η1Ν1 πέθανε ο Σκλαβενίτης


2-4-2018










Σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας πέθανε ο Στέλιος Σκλαβενίτης, ένας εκ των μετόχων της γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ.

Από το Σάββατο νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου Υγεία με συμπτώματα δυσφορίας. Ο Στέλιος Σκλαβενίτης είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης H1N1 και κατέληξε από πνευμονικό οίδημα σε ηλικία 54 ετών.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, αγαπητός σε πάρα πολύ κόσμο, άνθρωπος ήρεμος και προσηνής, ήταν πατέρας 4 παιδιών.

H κηδεία θα γίνει στις 15.00 την Τετάρτη στον Άγιο Νικόλαο του Πειραιά.
Το Ιατρικό Ανακοινωθέν του νοσοκομείου

«Ο κος Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.
Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β.
Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας», αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν.

Η επιχειρηματική διαδρομή
Το πρώτο σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης άνοιξε το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη Σκλαβενίτη, Σπύρο Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, αρχικά ως Χονδρέμπορος.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης, μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο, βρισκόταν στη διοίκηση του ομίλου και σήκωσαν το βάρος της συγχώνευσης με τον Μαρινόπουλο. Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος», αριθμεί 538 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Την 1η Μαρτίου 2017, ο Όμιλος Μαρινόπουλος έκλεισε, και το μεγαλύτερο μέρος του συγχωνεύτηκε στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη Α.Ε., θυγατρική του ομίλου Σκλαβενίτη στην οποία εντάχθηκαν όλα τα καταστήματα Carrefour Express και Carrefour Μαρινόπουλος.

Σημειώνεται ότι τα καταστήματα της αλυσίδας παραμένουν κλειστά τις Κυριακές και η οικογένεια απολαμβάνει τον σεβασμό των εργαζόμενων της. Οι ιδιοκτήτες τους έχουν επανειλημμένως αρνηθεί προτάσεις εξαγοράς, παραμένοντας μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση και στο παρελθόν έχουν απορρίψει επιταγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από γίγαντες λιανικής.

Μετά από 64 χρόνια, η εταιρεία Σκλαβενίτης έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εργοδότη του λιανεμπορίου, καθώς ο όµιλος πλέον διαθέτει 43 υπερµάρκετ, 466 σούπερ µάρκετ και 11 cash and carry, ενώ απασχολεί περίπου 23.000 εργαζοµένους.

Μέχρι την εξαγορά η αλυσίδα δεν είχε επεκταθεί ποτέ εκτός Αττικής και αριθμούσε μόλις 160 καταστήματα, εκ των οποίων 112 καταστήματα με την επωνυμία «Σκλαβενίτης», 39 καταστήματα «Χαλκιαδάκης» στην Κρήτη και 9 καταστήματα υπό το σήμα «The Mart» (πρώην Makro).
Από τη Λευκάδα στην αυτοκρατορία των 23.000 εργαζομένων

Ένα ατύχημα σε μία μεγάλη παρτίδα κρασιού που προορίζονταν για εξαγωγές το 1938 ήταν η αφορμή η οικογένεια Σκλαβενίτη να εγκαταλείψει τη Λευκάδα και να αναζητήσει την τύχη της στην Αθήνα. Μέχρι τότε ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, παππούς του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου, είχε μία πολύ στρωμένη επιχείρηση στο νησί που ασχολούνταν με την εισαγωγή και εμπορία ξυλείας και την εξαγωγή κρασιού.

Η έλευση στην πρωτεύουσα συνέπεσε με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την κατοχή. Η φτωχή οικογένεια που δεν είχε καταφέρει ακόμη να σταθεί στα πόδια της θα δοκιμαστεί σκληρά και θα λυγίσει, αφού οι δύο γονείς πεθαίνουν κυριολεκτικά από πείνα αφήνοντας ορφανά τέσσερα παιδιά. Ρόλο προστάτη αναλαμβάνει ο μεγαλύτερος γιος ο 18χρονος Γιάννης ο οποίος ήταν και ο μόνος που εργάζονταν, από κοντά και ο μικρότερος αδελφός του, Σπύρος, ο οποίος θα εργαστεί σε μία σαπωνοποιία και ως φύλακας στον Ερυθρό Σταυρό.

Πηγή:www.zougla.gr/greece/article/apo-ton-io-i1n1-pe8ane-o-sklavenitis

Σχόλια