Σε επίπεδα ρεκόρ η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα


2-4-2018










Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι υγειονομικοί φορείς την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει στα χρόνια της κρίσης ο κλάδος των γιατρών, με την καλπάζουσα ανεργία και την υψηλή φορολογία, ενώ παράλληλα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παρά την πολυδιαφημισμένη αναβάθμισή του δεν είναι ικανό να υποστηρίξει τις ανάγκες των πολιτών που καταφεύγουν στα Κοινωνικά Ιατρεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, παρουσία εκπροσώπων και άλλων επιστημονικών υγειονομικών φορέων (ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΕΕΕΔΑ, ΕΕΡ, ΕΕΦΙΑ), σήμερα η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς το 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.

«Ειδικότερα 2.100 μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι, ενώ την τελευταία πενταετία 1.500 γιατροί το χρόνο κατά μέσον όρο, ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ είναι 24.815, όταν το 2017 ήταν 25.090 και το 2009 ήταν 25.825. Μάλιστα από την αρχή του χρόνου, μέχρι σήμερα, 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό, για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού (εκδόθηκαν 118 πιστοποιητικά για Αγγλία,26 για Γαλλία,23 για Γερμανία κ.τ.λ.)», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα, οι γιατροί κάνουν λόγο για προσπάθεια αφανισμού τους από το υπουργείο Υγείας, λόγω της επιβολής της επιβολής clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΥΥ) σε πολυϊατρεία και γιατρούς με ειδικότητες εργαστηριακές και κλινικοεργαστηριακές. Τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, και οι εκπρόσωποι των επιστημονικών ενώσεων και των επαγγελματικών φορέων, ζητούν την άμεση απόσυρση του clawback λέγοντας ότι «τα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια της γειτονιάς, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το clawback, φτάνει σε ποσοστό το 48% της αξίας της εξέτασης, ώστε να καθίσταται πραγματικά ανέφικτη, η ορθολογική λειτουργία ενός φορέα και να υφίσταται πλέον άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών».
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί πλατφόρμα, για τη συλλογή υπογραφών γιατρών και φορέων που πλέον απαιτούν συλλογική σύμβαση, σε επίπεδο κάθε ιατρικού συλλόγου. Επίσης πρόκειται να εξεταστεί ως άμεσο μέτρο η αποχή, αλλά και η διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα δημιουργηθεί Επιτροπή, για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης και κάθε ιατρικής πράξης και εργαστηριακής εξέτασης ανά ειδικότητα, με βάση το πραγματικό κόστος, στο πλαίσιο της βέλτιστης ιατρικής πρακτική.

«Το υπουργείο Υγείας, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον ιατρικό κόσμο, ενώ έχει δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας στη μετανάστευση και στερεί από τον Έλληνα ασθενή ποιοτικές υπηρεσίες υγείας επιχειρώντας να δομήσει ένα φθηνό και χαμηλής ποιότητας Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

ΙΣΑ: Βατερλό του υπουργείου οι Οικογενειακοί γιατροί και οι ΤΟΜΥ

Μάλιστα χαρακτήρισε «βατερλό» για το υπουργείο Υγείας την προσπάθεια στελέχωσης του συστήματος λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος για στελέχωση των θέσεων για οικογενειακούς γιατρούς όσο και για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Οι υγειονομικοί θεώρησαν απαξιωτικές τις προβλεπόμενες αμοιβές και έτσι σύμφωνα με στοιχεία του, ο ΙΣΑ χορήγησε μόνο 372 βεβαιώσεις για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, για οικογενειακούς γιατρούς, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91, για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. «Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37% ,γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.
Στις ΤΟΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, έγιναν μόλις 53 αιτήσεις, για την κάλυψη 195 θέσεων. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας κάλυψαν το 1/3 των θέσεων.

«Ο Έλληνας γιατρός μπορεί να μαστίζεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση, ωστόσο έχει αξιοπρέπεια και δεν επιτρέπει να τον εκμεταλλευτούν αυτοί που οδήγησαν στη φτωχοποίησή του. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, είχαμε προειδοποιήσει ότι επιχειρείται να δομηθεί ένα θνησιγενές και ανεδαφικό σύστημα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας που προβλέπει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες ενώ αντιμετωπίζει τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και επανέλαβε ότι οι γιατροί ζητούν για άλλη μια φορά να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις, με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, κατά πράξη και περίπτωση, για όλες τις ιατρικές ειδικότητες με ελεύθερη επιλογή ιατρού, για όσους ιατρούς το επιθυμούν.
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη η κατάρρευση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι εμφανής και από το γεγονός ότι «στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ, τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται καθημερινά ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δημόσιες δομές, για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».


Πηγή:In.gr

Σχόλια