Ένα ακόμη βήμα στην υποβάθμιση των δομών υγείας στη περιοχή Θήβας - Οινοφύτων


2-5-2018








Με Απόφαση του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη, καταργούνται οι Υγειονομικές Επιτροπές που λειτουργούσαν μέχρι τώρα στη Θήβα και τα Οινόφυτα. Πρόκειται για τις Επιτροπές στις οποίες απευθύνονται οι εργαζόμενοι για θέματα αναρρωτικής άδειας, πιστοποίησης νόσου που επιφέρει ανικανότητα προς εργασία, ανικανότητα εργασίας από εργατικά ατυχήματα και άλλα.

Οι εργαζόμενοι πρέπει πλέον να απευθύνονται είτε στη Λιβαδειά, είτε στη Χαλκίδα. Με άλλα λόγια, όποιος εργαζόμενος πρέπει να γράψει μία άδεια από τη δουλειά του, θα πρέπει να διανύσει μέχρι και 100 χιλιόμετρα... Στο ίδιο μαρτύριο θα υποβάλλονται και τα εκατοντάδες κάθε χρόνο θύματα εργατικών ατυχημάτων στην περιοχή...

Την ίδια στιγμή, παραμένει η απαράδεκτη κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα της περιοχής, αφού το Κέντρο Υγείας Θήβας (πρώην ΠΕΔΥ, πρώην ΙΚΑ) απλά δε λειτουργεί μετά το 2014, διαθέτοντας πλέον δύο μόλις γιατρούς, οι οποίοι παραμένουν με ασφαλιστικά μετρα. Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για ξήλωμα του εξοπλισμού του Κέντρου και μεταφορά του αλλού.
Η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σπρώχνει τους εργαζόμενους είτε στα ιδιωτικά κέντρα, είτε στο Νοσοκομείο Θήβας, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια τραγικές ελλείψεις. Οι σοβαρές προσπάθειες του προσωπικού αντικειμενικά δε μπορούν να καλύψουν τα τεράστια κενά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενείς πηγαίνουν στο Νοσοκομείο μέχρι και από τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας για να επισκεφθούν τον οδοντίατρο…

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, η κυβέρνηση ετοιμάζει παράτες και εγκαίνια στην «Τοπική Μονάδα Υγείας - ΤΟΜΥ» που ιδρύεται στη Θήβα. Η εν λόγω Μονάδα είναι ένα ακόμη βήμα στον αποκλεισμό των ασθενών από τις δομές υγείας, αφού θα λειτουργεί σαν κόφτης σττην πρόσβαση σε αυτές. Με απλά λόγια, για να κάνει κάποιος εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας (εντελώς θεωρητικά, αφού αυτό δε λειτουργεί καν στη Θήβα), είτε στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου, θα πρέπει να πάρει άδεια από την ΤΟΜΥ.

Ακόμα χειρότερα, η λειτουργία των ΤΟΜΥ δεν είναι εξασφαλισμένη, αφού χρηματοδοτείται για ελάχιστα χρόνια από ευρωπαϊκά κονδύλια. Δηλαδή ακόμα και οι θέσεις των τριών γενικών ιατρών, του ενός νοσηλευτή και του ενός διοικητικού υπαλλήλου που την απαρτίζουν είναι ορισμένου χρόνου. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς να τη στελεχώσουν, οπότε επιλέχθηκε η γνωστή μέθοδος της απόσπασης ιατρών από άλλες μονάδες της Βοιωτίας.
Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο κι αν προσπαθεί να δείξει ότι προσπαθεί να καλύψει κενά, στην πραγματικότητα συνεχίζει ακάθεκτη το έργο των προηγούμενων. Τίτλος του έργου είναι η παντελής υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και η ανταποδοτική λειτουργία όσων απομένουν. Ο υπότιτλος είναι το ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος για το τάισμα των επιχειρηματιών ομίλων φαρμάκου και υγείας.

Για το λόγο αυτό, ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει (για πολλοστή χρονιά) για το 2018 το τσεκούρωμα της χρηματοδότησης τόσο προς τις δημόσιες μονάδες υγείας (κατά 326 εκατ. ευρώ), όσο και προς τον ΕΟΠΥΥ (κατά 214 εκατ. ευρώ).

Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάθε ευρώ που περικόπτεται από τον προϋπολογισμό θα πληρωθεί από την τσέπη τους. Το πρόβλημα δεν είναι απλά τοπικό, ούτε λύνεται με την ανακύκλωση του υπάρχοντος προσωπικού, όσο συνεχίζεται η αντιδραστική κεντρική κατεύθυνση. Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να διεκδικηθεί η συνολική λύση του προβλήματος, να μπει στο στόχαστρο η πραγματική αιτία της κατάστασης.

Διεκδικούμε:
• Καμία σκέψη για κατάργηση των Υγειονομικών Επιτροπών σε Θήβα και Οινόφυτα.
• Αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας, σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
• Πλήρη στελέχωση και λειτουργία σύμφωνα με τα παραπάνω του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας.
• Πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, των ΑμεΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη.

• Πλήρη στελέχωση και λειτουργία σύμφωνα με τα παραπάνω των Κέντρων Υγείας Θήβας και Σχηματαρίου.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ «Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ-ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ-ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ-ΑΥΛΩΝΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΗΒΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΗΒΑΣ
ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΗΒΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)


Πηγή:thivagr.blogspot.gr

Σχόλια