Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι σε Πύλο, Θεσσαλονίκη


25-6-2018








Ταρακουνήθηκαν σήμερα το πρωί η Πύλος και Θεσσαλονίκη από τους δύο σεισμούς που προκάλεσαν ανησυχία και στην Θεσσαλονίκη ξύπνησε και πολύ άσχημες αναμνήσεις.
Σε διάστημα τριών ωρών οι δύο περιοχές έγιναν το επίκεντρο σεισμικών δονήσεων 5,4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αντίστοιχα.

Ο σεισμός που σημειώθηκε στην Πύλο έγινε λίγο μετά τις 8:15 το πρωί και υπολογίζεται στα 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο, 34 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Πύλου και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, η ένταση ήταν ισχυρή και είχε διάρκεια τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων, ενώ οκτώ λεπτά αργότερα σημειώθηκε μία ακόμα δόνηση 8χλμ βορειοανατολικά από τη Μεθώνη με μέγεθος 3,3 Ρίχτερ.

Ο δήμαρχος της Πύλου, Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης ότι «ο κόσμος παραμένει ψύχραιμος και όλα κυλούν ομαλά», αποδίδοντας την αντίδραση των κατοίκων στο γεγονός ότι «έχουμε μάθει από σεισμούς, αφού σημειώνονται κατά καιρούς στην περιοχή μας».

«Η περιοχή αυτή έχει υψηλή σεισμικότητα. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για την συγκεκριμένη περιοχή, πολύ περισσότερο που το επίκεντρο είναι στη Θάλασσα», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Τόνισε όμως ότι ακόμη οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός και χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση.

Απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. Σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας είπε πως «ο σεισμός έχει ένα μέγεθος, όπως το επανυπολογίσαμε στα 5,5 Ρίχτερ και εκδηλώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, στον υποθαλάσσιο χώρο, 25 χιλιόμετρα δυτικά της Πύλου και της Μεθώνης, δηλαδή ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, δηλαδή εκεί που ενώνεται η ελληνική με την αφρικανική πλάκα. Έγινε αισθητός σε ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο, ιδιαίτερα όμως στη Μεσσηνία, την Ηλεία και την Λακωνία. Ωστόσο, εκεί δεν έχουμε καμία απολύτως επίπτωση ούτε για τους κατοίκους, αλλά ούτε για τις κτιριακές υποδομές».

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι κατά μεγάλη πιθανότητα ήταν η κύρια δόνηση. Θα ακολουθηθεί βέβαια από μια σειρά δευτερευόντων δονήσεων, αλλά θεωρώ ότι όλα είναι εντάξει κι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, τόσο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών όσο και ο ΟΑΣΠ παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο, για να διαμορφώσουμε καλύτερη αντίληψη, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος».

Πηγη:fimotro.gr/dyo-dynati-sismi-tarakounisan-pylo-thessaloniki

Σχόλια