Στο επίκεντρο τα ανταποδοτικά για την αγροτική οδοποιία στην Κωπαΐδα


21-6-2018









Μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Λεβαδέων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την αρμοδιότητα σε έργα αγροτικής οδοποιίας στην Κωπαΐδα, το θέμα επανήλθε στην δημοσιότητα με αφορμή ανάρτηση που έγινε από “μαϊμού” λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια φέρεται να κέρδισε την υπόθεση στην Επιτροπή του άρθρου 152.

Στην πρόσφατη συνεδρίασή του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων (που ομόφωνα είχε αποφασίσει την διεξαγωγή του έργου της αγροτικής οδοποιίας από την Περιφέρεια με την προϋπόθεση να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Κωπαΐδα και η αρμοδιότητα συντήρησης του αγροτικού δικτύου), το σώμα αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο προσφυγής διεκδικώντας από την Περιφέρεια τα ανταποδοτικά τέλη για την αγροτική οδοποιία, αρμοδιότητα την οποία μεταβιβάζει μετά την συντήρηση, στους δήμους το άρθρο 6 της προγραμματικής σύμβασης της ΠΣΕ, κατά του οποίου ο δήμος Λεβαδέων προσέφυγε στην αρμόδια επιτροπή. Η διαφωνία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Λεβαδέων για την απένταξη του Δήμου από το έργο της αγροτικής οδοποιίας στην Κωπαΐδα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς για την διεξαγωγή του έργου απασχόλησε έντονα τόσο την πλειοψηφία και την Δήμαρχο Λεβαδέων Γιώτα Πούλου όσο και την αντιπολίτευση και τον Γιώργο Ζιώγα. Μεταξύ άλλων έγινε λόγος για νέα προσφυγή διεκδικώντας αυτή τη φορά από την Περιφέρεια τα ανταποδοτικά προκειμένου οι Δήμοι να ασκήσουν την αρμοδιότητα που τους μεταβιβάζει το άρθρο 6 της επίμαχης προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας κάτι για το οποίο ο Δήμος είχε κάνει την προσφυγή. Αυτή τη φορά το έναυσμα έδωσε η πληροφορία για απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 η οποία όπως υποστήριξε ο διαχειριστής του ψεύτικου διαδικτυακού προφίλ δικαιώνει την περιφέρεια.

Αν πράγματι η απόφαση της Επιτροπής κρίνει τελικά νόμιμη την προγραμματική σύμβαση άρθρο της οποίας δίνει τη συντήρηση του Αγροτικού δικτύου της Κωπαΐδας τότε όπως υποστήριξε ο κ. Ζιώγας οι αγρότες όχι μόνο δεν πρέπει να πληρώσουν ανταποδοτικά τέλη αλλά να απαιτήσουν την επιστροφή όσων είχαν καταβάλει τα προηγούμενα χρόνια. “Θα προσφύγουμε δικαστικά κατά της Περιφέρειας να μας δώσει τα τέλη που αναλογούν ανά στρέμμα τα οποία εισπράττει εδώ και τρία χρόνια για να κάνουμε εμείς την αγροτική οδοποιία αν πράγματι είναι αρμοδιότητα μας. Δεν είναι δυνατόν να εισπράττει άλλος και να ανατίθεται η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας σε άλλον, δηλαδή στην αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού”, σημείωσε η κ. Πούλου Πούλου και συμπλήρωσε: “Εμείς θέλουμε να γίνει το έργο, δεν είμαστε κατά του έργου αλλά ή να το κάνει η Περιφέρεια με προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους αλλά να αφαιρέσει τον έκτο όρο που λέει ότι μετά την περαίωση του έργου οι Δήμοι αναλαμβάνουν τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων στην Κωπαΐδα ή σε διαφορετικ΄΄η περίπτωση εύλογα λέμε δώστε τα ανταποδοτικά που εισπράττετε εσείς για να συντηρήσουμε εμείς τους δρόμους”.

Τέλος ο κ. Ζιώγας επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Να επιστρέψουν τα χρήματα που εισπράττουν για συντήρηση του οδικού δικτύου στους Δήμους και να αποφασίσουν οι δήμοι να δημιουργήσουν ένα φορέα και να κάνουν από κοινού τη συντήρηση στο Κωπαϊδικό Πεδίο”.

Πηγη:viotianet.gr/archives/45927

Σχόλια