Σε πήλινα πόδια η συμφωνία Μέρκελ με τους συνεταίρους της


3-7-2018

Σε πρωινή συνεδρίαση της κοινής Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενημέρωσε τους βουλευτές για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα δύο κόμματα χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. Φόλκερ Κάουντερ, η συμβιβαστική λύση έτυχε «ευρείας αποδοχής».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η συνεδρίαση της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών δεν κύλησε τόσο αρμονικά. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς φέρεται να είπε ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένος να στηρίζει τέτοιου είδους «ανοησίες». Ενδεχομένως πριν από τη νέα συνάντηση των ηγεσιών του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, CSU και SPD) στις 19.00 (ώρα Ελλάδος), η Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών να συνεδριάσει ακόμη μία φορά.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της πρωινής συνεδρίασης η πρόεδρος της Κ.Ο. και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες τόνισε ότι το SPD διατηρεί επιφυλάξεις για μια σειρά από θέματα που δεν μπόρεσαν να απαντηθούν στη νυχτερινή συνάντηση που είχε με την κα Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ.
Ενστάσεις της Αυστρίας

Ένα από τα επίμαχα θέματα είναι η πρόταση των χριστιανικών κομμάτων για δημιουργία κέντρων τράνζιτ στα σύνορα με την Αυστρία για πρόσφυγες που θα επαναπροωθούνται σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η λύση αυτή προϋποθέτει όμως τη συνεννόηση της Γερμανίας με κράτη όπως η Ιταλία και η Αυστρία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει όμως επιτευχθεί, επεσήμανε η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Πάντως, σε μήνυμά του στο Twitter ο καγκελάριος της Αυστρίας και πολιτικός φίλος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Σεμπάστιαν Κουρτς ζητεί να ενημερωθεί σύντομα για τις γερμανικές προθέσεις και ανακοινώνει ότι η κυβέρνησή του είναι προετοιμασμένη να πάρει μονομερή μέτρα στα νότια σύνορά της, αφήνοντας ανοιχτό το τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Όπως δήλωσε στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ, το πρωί επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Κουρτς, τον οποίο προτίθεται να επισκεφτεί σύντομα στη Βιέννη. Στη διάρκεια της ημέρας θα επιδιώξει να επικοινωνήσει και με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Σαλβίνι, ενώ σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για επαναπροώθηση προσφύγων με την Ελλάδα και την Ισπανία.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια