Ενημέρωση για τις δράσεις του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ


12-11-2018











ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ
ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΜΦΙΩΝΟΣ ΚΑΙ ΖΕΓΓΙΝΗ 3
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2262081433
E-MAIL: pzvoiotiapar@gmail.com

Θέμα: « Ενημέρωση για τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης»
Τα «Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας» εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης, βασισμένα στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας, και επιδιώκουν την ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό την ενεργοποίησή τους στον αγώνα της πρόληψης. Τα προγράμματα που αναπτύσσουν τα Κέντρα Πρόληψης απευθύνονται: Σε γονείς, σε μαθητές και εφήβους, σε στρατευμένους, σε αθλητικούς συλλόγους και ομάδες, σε επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόβλημα (εκπαιδευτικούς, προπονητές, αστυνομικούς, επαγγελματίες υγείας, ιερείς, στρατιωτικούς κ.ά),σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μειονοτικές ομάδες, φυλακισμένους κ.ά.),στην ευρύτερη κοινότητα

Οι στόχοι τους, ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθύνονται και τη διάρκεια της παρέμβασης, είναι:

Η ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που να αντιστέκονται στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο κ.α.).
Η συμβουλευτική και υποστήριξη της οικογένειας με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας. Η ευαισθητοποίηση καθηγητών και δασκάλων σε θέματα πρόληψης, η ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου και η ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών - μαθητών. Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα υπάρχοντα θεραπευτικά προγράμματα
Η πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας
Σήμερα υπάρχουν 75 Κέντρα Πρόληψης τα οποία καλύπτουν 50 νομούς της χώρας.
Το παράρτημα της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ» στη Θήβα επαναλειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012 στελεχωμένο με μία κοινωνιολόγο και μία ψυχολόγο.

Οι δράσεις με ομάδα στόχο τους γονείς για την χρονιά 2018-2019 είναι οι παρακάτω:

1) «Ανακαλύπτω, Ονειρεύομαι, Σχεδιάζω και Δρω στον γονεικό μου ρόλο». Το σεμινάριο ξεκινά από την βασική αναγνώριση ότι όταν κατανοώ, σέβομαι και ικανοποιώ τις ανάγκες μου ως γονιός, μπορώ να είμαι πιο αποτελεσματικός στην αναγνώριση και την φροντίδα των αναγκών των παιδιών. Βασικός σκοπός του σεμιναρίου είναι οι γονείς να συνδεθούν πιο ¨συνειδητά¨ με τα ¨αποθέματα¨ φροντίδας από την πατρική οικογένεια και να αναγνωρίσουν πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να έχουν πηγές φροντίδας για τον εαυτό τους ώστε να είναι ¨θρεμμένοι¨ να θρέψουν πιο αποτελεσματικά την οικογένεια τους.

Απευθύνεται σε γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών. Έχει διάρκεια 9 εβδομαδιαίων 2ώρων συναντήσεων. Ημερομηνία έναρξης 26/11/18 και ώρα 17.00-19.00 στα γραφεία της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ» Αμφίωνος και Ζεγγίνη 3. Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά 09.00-13.00 στο τηλ.22620 81433.Το σεμινάριο θα συντονίσει η κοινωνιολόγος του κέντρου Λύγγου Ειρήνη. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 16/11/18.Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 10 μέγιστος 15.

2) «ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΟΝΕΩΝ»Το σεμινάριο θα έχει βιωματικό χαρακτήρα ώστε να ενθαρρύνεται η έκφραση προβληματισμών και η ανταλλαγή απόψεων εκ μέρους των γονέων. Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και υποστήριξη των γονέων και κηδεμόνων στα θέματα που παρατίθενται παρακάτω, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού τους ρόλου.
Ενδεικτική θεματολογία:

• Αναζήτηση τρόπων ουσιαστικής επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια.
Επαφή με τον κόσμο των συναισθημάτων.
• Ενίσχυση της αυτονομίας, της αυτοεκτίμησης & της υπευθυνότητας των παιδιών.
Διερεύνηση των αναγκών των γονέων.
• Οριοθέτηση της συμπεριφοράς και της οικογένειας.
• Διαχείριση συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια.
• Διαχείριση απώλειας, (χωρισμός γονέων, πένθος, κ.α.).
• Σεξουαλικότητα στη παιδική ηλικία.
• Ο ρόλος των γονέων στην πρόληψη της επιθετικότητας και της εξάρτησης.
Το σεμινάριο θα γίνεται κάθε Τετάρτη 09:00 – 11:00 ή 17:00 – 19:00 στα γραφεία της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ» Αμφίωνος και Ζεγγίνη 3, Θήβα. Συνολική διάρκεια του σεμιναρίου 10 συναντήσεις .Ημερομηνία έναρξης 28/11/18 .Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά 09.00-13.00 στο τηλ.22620 81433.Το σεμινάριο θα συντονίσει η κοινωνιολόγος του κέντρου Λύγγου Ειρήνη. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 16/11/18.Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 10 μέγιστος 15.

Πηγηwww.thiva.gr/portal/page/portal/dimosThivas/notices

Σχόλια