«Ντυμένη» στα λευκά η Ελλάδα: Χιόνια, παγωνιά, προβλήματα και αλατιέρες στους δρόμους


4-1-2019









Στην «κατάψυξη» παραμένει η Ελλάδα, με το κύμα κακοκαιρίας να έχει προκαλέσει και σήμερα προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ τις επόμενες ώρες οι χιονοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν.
«Ντυμένες» στα λευκά παραμένουν πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς η επέλαση της «Σοφίας» συνεχίστηκε και σήμερα, με κύρια χαρακτηριστικά (τόσο της σημερινής, όσο και της αυριανής ημέρας) τις πυκνές χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Προβλήματα εξ αιτίας της κακοκαιρίας, έχουν προκληθεί στις μετακινήσεις και σε κάποιες περιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση. Αρκετοί δρόμοι παραμένουν μέχρι και τώρα κλειστοί, ενώ σε άλλα σημεία η κυκλοφορία διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται σήμερα, αναμένεται να ενταθούν μετά το μεσημέρι στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, βαθμιαία στην Ανατολική Μακεδονία και από αργά το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αύριο, Σάββατο, οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Κεντρική, καθώς και στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις προβλέψεις τις ΕΜΥ, τα χιόνια και η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Τρίτη.

Κοντά στους —10 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία, προβλήματα από τον παγετό και τα χιόνια
Τις πρωινές ώρες, σήμερα, σημειώθηκε παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με το θερμόμετρο να καταγράφει θερμοκρασίες κοντά στους —10 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-10,7 βαθμούς Κελσίου), στη Βλάστη Κοζάνης (-9,3 βαθμούς Κελσίου), στο Μέτσοβο (-9,1 βαθμούς Κελσίου), στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων (-8,7 βαθμούς Κελσίου) και στην Κλεισούρα Καστοριάς (-8,4 βαθμούς Κελσίου).

Νωρίτερα σήμερα, από την κακοκαιρία σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές της Μαγνησίας, καθώς χωρίς ρεύμα έμειναν μείνει οικισμοί του Πηλίου, στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα. Στην περιοχή του Βόλου προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αναφέρθηκαν σε περιοχές στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην Πλατεία Χρυσοχοΐδη.

Παράλληλα, με καθυστερήσεις του 15λέπτου το πολύ, διεξάγονται οι απογειώσεις και προσγειώσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο PR manager της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το snow control του «Μακεδονία» ενεργοποιήθηκε και πάλι στις 12.05 το μεσημέρι και τα εννέα εκχιονιστικά μηχανήματα πραγματοποιούν πολλαπλές ρίψεις αλατιού σε διάφορα σημεία του αεροδρομίου.
Εν τω μεταξύ, μποτιλιάρισμα επικρατεί σύμφωνα με το thestival.gr, στον Περιφερειακό της Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς ανατολικά στο ύψος του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου όσο και στο ύψος της Καρδίας, καθώς και στο ρεύμα προς δυτικά στις Συκιές. Επίσης, με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Τσιμισκή και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σημειώνεται ότι είναι κλειστή η Επαρχιακή Οδός Νέας Μεσήμβριας — Ξηροχωρίου, ενώ κλειστοί είναι και σήμερα ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη και ο δρόμος Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου.

Πηγη:sputniknews.gr/ellada/201901041796691-xionia-pagwnia-ellada

Σχόλια