Υπερπανσέληνος και ολική έκλειψη: Πότε και πώς θα δούμε το «κόκκινο φεγγάρι»


21-1-2019










Πανσέληνος, υπερπανσέληνος και ολική σεληνιακή έκλειψη συνδυάζονται τα ξημερώματα της Δευτέρας, με το φεγγάρι να «βάφεται» κόκκινο. Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου εξηγεί πότε και πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο.

Κόκκινη θα λάμπει η Σελήνη στον ουρανό της Ελλάδας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, 21 Ιανουαρίου, καθώς η πανσέληνος θα συνδυάζεται με υπερπανσέληνο και ολική σεληνιακή έκλειψη.
Το φαινόμενο της υπερπανσελήνου σημαίνει ότι «η Σελήνη βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο της τροχιάς της με τη Γη, θα βρίσκεται δηλαδή στο περίγειο», εξηγεί, μιλώντας στο Sputnik, ο Δρ. Αλέξιος Λιάκος, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η εφόσον η Σελήνη είναι πιο κοντά σε εμάς, θα φαίνεται λίγο μεγαλύτερη και λίγο λαμπρότερη, προσθέτει.
Διευκρινίζοντας ότι δε γίνεται να έχεις έκλειψη χωρίς το φεγγάρι να είναι σε πανσέληνο, ο κ. Λιάκος επισημαίνει ότι αυτό που μεταβάλλεται είναι η απόσταση της Γης από τη Σελήνη και τώρα ο φυσικός δορυφόρος της Γης θα βρίσκεται στο περίγειο.

«Η έκλειψη Σελήνης θα φαίνεται ολική από την Ελλάδα τα ξημερώματα της 21ης Ιανουαρίου, δηλαδή το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ αργά τη νύχτα. Η έκλειψη της παρασκιάς ξεκινά περίπου στις 4:30 τη Δευτέρα, ενώ το μέγιστο της έκλειψης είναι περίπου στις 7:10 το πρωί».

Παρότι από αστρονομικής άποψης «οι εκλείψεις της Σελήνης δεν παρέχουν κάτι το ιδιαίτερο», ο κ. Λιάκος εξηγεί ότι η Σελήνη θα έχει μια κόκκινη απόχρωση. «Το κόκκινο φως της Σελήνης κατά τη διάρκεια της έκλειψης οφείλεται στη διάθλαση του ηλιακού φωτός στην ατμόσφαιρα της Γης. Και επειδή η ατμόσφαιρα της Γης διαθλά πολύ πιο έντονα το μπλε απ' ό,τι το κόκκινο, το κόκκινο συγκεντρώνεται επάνω στη Σελήνη, οπότε ουσιαστικά το χρώμα της η Σελήνη το παίρνει εμμέσως από τη Γη».

Πότε και πώς, όμως, θα μπορέσουμε να δούμε το «κόκκινο φεγγάρι»;

Όπως εξηγεί ο ειδικός, παρότι η έκλειψη παρασκιάς ξεκινά περίπου στις 4:30, το κόκκινο χρώμα δε θα φαίνεται τότε. Αυτό θα συμβεί όταν η Σελήνη βρεθεί εξ ολοκλήρου μέσα στη σκιά της Γης. Το κόκκινο χρώμα θα αρχίσει να εμφανίζεται σταδιακά από τις 5:30 το πρωί.

«Η Σελήνη θα είναι πλήρως κόκκινη από τις 6:40 μέχρι τις 7:45», εξηγεί ο κ. Λιάκος και προσθέτει ότι θα φαίνεται ξεκάθαρα παρά τον ήλιο, διότι θα βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα και λόγω της έκλειψης θα είναι ακόμη πιο κόκκινη.

Σε όσους θέλουν να παρατηρήσουν το φαινόμενο, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής προτείνει να ξεκινήσουν στις 6:40 και να βρίσκονται «σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο υψόμετρο» ώστε να έχουν «καλή ορατότητα στον δυτικό ορίζοντα διότι η σελήνη θα δύει εκείνη τη στιγμή».

Πηγη:sputniknews.gr/texnologia/201901181948085-uperpanselinos-oliki-ekleipsi-kokkino-feggari

Σχόλια