Στόχος μου είναι η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής μου και η προώθηση της αρχαιολογικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς


28-1-2019










Περιγράψτε την πόλη της Θήβας σε λίγες προτάσεις.

Η Θήβα είναι η έδρα του Δήμου Θηβαίων και μία από τις 20 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Ιδρυτής της, κατά τη μυθολογία, ήταν ο Κάδμος, αδελφός της Ευρώπης, απ’ όπου πήρε το όνομά της η Ευρωπαϊκή Ήπειρος. Είναι, επίσης, γενέτειρα του μυθικού Ηρακλή, του θεού Διόνυσου, του Πίνδαρου- ποιητή των Ολυμπιακών Αγώνων- και του περίφημου στρατηγού και πολιτικού Επαμεινώνδα. Επιπλέον, είναι η πόλη που ενέπνευσε του μεγάλους τραγικούς ποιητές Σοφοκλή, Αισχύλο και Ευριπίδη να γράψουν αριστουργήματα παγκοσμίως γνωστά όπως οι τραγωδίες Αντιγόνη, Οιδίπους Τύραννος και άλλες.

Η πόλη της Θήβας διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ευρώπης καθώς μερικές από τις συλλογές που περιλαμβάνει είναι σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους. Τα εκθέματά του προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα παλαιολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Η πασίγνωστη ιστορία της, η πληθώρα αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και κυρίως το Αρχαιολογικό της Μουσείο καθιστούν την πόλη της Θήβας ως μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές πόλης της Ελλάδας.

Κύριε Νικολάου, είστε πολύ ενεργός δήμαρχος. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην καθημερινή σας εργασία;

Η καθημερινή μου εργασία αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Σε κάθε μου ενέργεια έχω στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μου, η οποία πρέπει να καλύπτει τον διαχρονικό αρχαιολογικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, την αντιμετώπιση των θεμάτων προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, και την ευημερία του τοπικού πληθυσμού.
Η μεγαλύτερη, λοιπόν, πρόκληση που αντιμετωπίζω καθημερινά στη διοίκηση του Δήμου είναι η υλοποίηση έργων μέσα σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, με τις χρηματοδοτήσεις μας να έχουν περικοπεί κατά 50% και την ανεργία στην περιοχή μας να είναι σε υψηλά ποσοστά. Προσπαθούμε, επομένως, να διαχειριστούμε ορθά τα οικονομικά μας, να κάνουμε έργα που πραγματικά έχει ανάγκη η περιοχή για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη.
Σημαντική, επίσης, πρόκληση είναι η ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο μας για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών μας.

Μοιραστείτε μερικές καλές πρακτικές από τον δήμο σας. Πως τις χρηματοδοτείτε;

Οι καλές πρακτικές στον Δήμο μας αφορούν κυρίως το φυσικό περιβάλλον και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Συνοπτικά θα σας αναφέρω μερικά μεγάλα έργα στην περιοχή μας ως καλές πρακτικές:

«Βιοκλιματική αναβάθμιση ενός δημόσιου ανοικτού χώρου στη Θήβα», έργο για το οποίο ο Δήμος έλαβε ΧΡΥΣΟ βραβείο από τα BEST CITY AWARDS. Στο πλαίσιο του έργου αναβαθμίστηκε ένα ιστορικό ρέμα, το Χρυσορρόα, μία περιοχή συνολικού εμβαδού 20.950 m2. και δημιουργήθηκε ένα πολύ όμορφο πάρκο, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά με πράσινο, κατασκευάστηκε πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος, πέργκολες και ενισχύθηκε με αστικό εξοπλισμό. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

Ενεργειακή αναβάθμιση δύο δημοτικών κτηρίων, με χρηματοδότηση επίσης από το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, που στεγάζουν σήμερα το Κέντρο Προστασίας Ηλικιωμένων και τη Βιβλιοθήκη. Με την επανάχρηση αυτών των κτιρίων εξοικονομήσαμε εκτός του κόστος ενέργειας και το κόστος ενοικίων, καθώς δεν μισθώνουμε πλέον ιδιωτικά κτίρια γι’ αυτές τις υπηρεσίες.
ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ και Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη (Αειφόρο) Ενέργεια (ΣΔΑΕ)
Ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και έχει εκπονήσει Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη (Αειφόρο) Ενέργεια (ΣΔΑΕ). Εκεί περιγράφονται το όραμα και οι αρχές του Δήμου και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει ο Δήμος για τη μείωση των εκπομπών CO2 καθώς και οι δράσεις κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Από την εφαρμογή του σχεδίου θα προκύψει μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δήμου, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί ενεργειακή συνείδηση στους πολίτες.

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Ο Δήμος Θηβαίων έχει εκπονήσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του. Σε αυτό περιγράφονται:

Η Ανάπτυξη διακριτών ρευμάτων αποβλήτων, δηλαδή μπλε, πράσινους, καφέ, κίτρινους, κόκκινους κάδους για διακριτή συγκέντρωση απορριμμάτων
Η Οικιακή Κομποστοποίηση με διανομή οικιακών σχετικών κάδων.
Η Δημιουργία Πράσινων σημείων για τη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών
Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Θηβαίων είναι μέλος του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας και η περιοχή της Θήβας διαθέτει έναν από τους καλύτερους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και σύντομα θα διαθέτει και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Αναβαθμίσεις πλατειών, διατηρητέων κτιρίων και κατασκευές παιδικών χαρών σε όλες τις κοινότητες του Δήμου μας. Τα έργα αυτά γίνονται μέσω χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ, Πράσινου Ταμείου και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Διαβαστε περισοτερρα εδω:www.themayor.eu/el/stoxos-moy-einai-i-aeiforos-anaptyksi-tis-perioxis-moy-kai-i-proothisi-tis-arxaiologikis-kai-politistikis-tis-klironomias

Σχόλια