Ήχησαν τα νταούλια και οι πίπιζες στη Θήβα


1-2-2019














Θήβα: Ήχησαν τα νταούλια και οι πίπιζες-ξεκίνησε το έθιμο του Βλάχικου Γάμου
Ήχησαν και φέτος τα νταούλια και οι πίπιζες στη Θήβα, σημαίνοντας την έναρξη του πολυσήμαντου πατροπαράδοτου ευετηριακού εθίμου της πόλης,το οποίο ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα με την “τέλεση” του γάμου.

Οι “Βλάχοι”, φορώντας μαντήλι και φέσι, αντάμωσαν αρχικά στην Κεντρική Πλατεία της πόλης των Θηβών, όπου ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας (ΔΟΘ), που έχει και τη διοργάνωση του εθίμου, είχε ετοιμάσει τραπέζι με ποιοτικό Θηβαϊκό κρασί και διάφορα εδέσματα, για να τσικνίσουν οι παρέες των Βλάχων και οι επισκέπτες και να πιάσουν τα “προζύμια” για τον Βλάχικο Γάμο.
Τα «μπουλούκια» με τη συνοδεία της πίπιζας και του νταουλιού, χόρεψαν και γλέντησαν για τις χαρές που θα έρθουν και στη συνέχεια αποχώρησαν για τις ταβέρνες της πόλης, όπου συνέχισαν τη διασκέδαση.












Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, ευχήθηκε σε όλους “Χρόνια Πολλά, Καλή Σαρακοστή” και του “Xρόνου στο Mέτρο”, μία ευχή που λένε συχνά οι Θηβαίοι και κυρίως οι συμμετέχοντες στο έθιμο, και σημαίνει “του χρόνου τέτοια εποχή που θα ανταμώσουμε πάλι για το έθιμο να μετρηθούμε και να μην λείπει κανείς, να είμαστε όλοι εκεί, υγιείς”.

Πηγη:thivagr.blogspot.com/2019/03/blog-post_85.html

Σχόλια