Reuters: H Ελλάδα μεταξύ των πιθανών αγοραστών αμερικανικών μαχητικών F-35


11-6-2019










Στην λίστα των ενδιαφερόμενων για τα F-35 μπαίνει πλέον και η Ελλάδα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να απομακρύνει από το πρόγραμμα την Τουρκία λόγω της επιμονής της να προμηθευτεί το αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στους πιθανούς αγοραστές αμερικανικών μαχητικών F-35, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιναυάρχου Mathias Winter, επικεφαλής του Γραφείου του Πενταγώνου για τα F-35. «Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές», υπογράμμισε ο αντιναύαρχος. Ενδιαφέρον για τα εν λόγω μαχητικά έχουν εκδηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μετά την πρόσφατη συμφωνία του Πενταγώνου με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, που περιλαμβάνει έκπτωση 8,8% στη μέχρι πρότινος ισχύουσα τιμή αγοράς, το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών των F-35 αναμένεται να αυξηθεί.
Το θέμα εκτιμάται πως συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com και τον Μιχάλη Ιγνατίου, η ελληνική αντιπροσωπεία έθιξε και ένα άλλο σημαντικό θέμα, το οποίο -εάν μπορούσε να πραγματοποιηθεί- θα άλλαζε τα δεδομένα. Με προσεκτικό τρόπο ανέφερε ότι θα ενδιέφερε την Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, όπως και η αγορά μερικών αεροπλάνων.

Παρά το γεγονός ότι το κόστος για την αγορά πενήντα F-35 είναι γύρω στα 5 δις., τα κέρδη από την συμπαραγωγή είναι πολύ περισσότερα. Εάν ακυρωθεί η συμμετοχή της Τουρκίας, ο δρόμος για την Ελλάδα ανοίγει, φτάνει η πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει με τολμηρό τρόπο αυτή την πρόκληση. Η ελληνική πλευρά κατέθεσε ένα αίτημα το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας κυρίως στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο: Να στείλει η Αμερική στην περιοχή της Μεσογείου πολεμικά πλοία στο πλαίσιο ασκήσεων και άλλων εκδηλώσεων, τα οποία θα περιπολούσαν στις επίμαχες περιοχές. Οι Αμερικανοί δεν απέρριψαν την ιδέα.

Πηγη:www.tromaktiko.gr/160721/reuters-h-ellada-metaxu-ton-pithanon-agoraston-amerikanikon-machitikon-f-35/

Σχόλια