Ανεβαίνουν οι τιμές στο βαμβάκι στην ελληνική αγορά - Τι γίνεται στη Βοιωτία


29-10-2019











Τα «πάνω» της φάινεται να έχει πάρει από τις αρχές Σεπτεμβρίου η αγορά βάμβακος, με τις πρόσφατες πωλήσεις να κυμαίνονται στα 1,36€ το κιλό, εκκοκκισμένο, και 45 λεπτά το σύσπορο. Το τι μελλεί γενέσθαι για τις τιμές του βάμβακος όμως θα επηρεαστεί άμεσα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, καθώς λόγω της παγκόσμιας φύσης των αγορών οποιαδήποτε αλλαγή, θετική ή αρνητική, θα επηρεάσει άμεσα τις παγκόσμιες αγορές, αλλά και την ελληνική. Πάντως το ενδεχόμενο, έπειτα από δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ πως μια συμφωνία είναι πολύ κοντά, συμφωνίας μεταξύ των δύο κολοσσών προκαλεί αισιοδοξία στους αγορές, γεγονός που προκάλεσε μια ανοδική πορεία στο χρηματιστήριο, η οποία όμως έχει παραμείνει σταθερή στα 65 σεντς ανά λίμπρα.

Αρχικά η αγορά περίµενε τη µηνιαία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA για να σπάσει αυτό το φράγµα, εφόσον αυτή ερχόταν µε τουλάχιστον αδιάφορες για το προϊόν επικαιροποιήσεις επί των προηγούµενων εκτιµήσεων. Όπως και έγινε. Πλέον το ζητούµενο είναι να επιτευχθούν κλεισίµατα της αγοράς πάνω από τα 65 σεντς, για µερικές συνεχόµενες συνεδριάσεις.

Στην ελληνική παραγωγή, η Βοιωτία βρίσκεται σε αξιόλογοη κατάσταση. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας κ. Ηλ. Χατζηδούρος επισήμανε πως, λόγω του ευνοϊκού καιρού, θα υπάρξουν παραγωγοί με 400 ή ακόμη και 450 κιλά ανά στρέμμα, αν και υπογράμμισε πως χωράφια τα οποία είχαν ζημιωθεί σημαντικά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα "βγάλουν" μόναχα τα έξοδα παραγωγής τους. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η Βοιωτίας διατέθει τα περισσότερα εκκοκκιστήρια, σαν νομός, σε όλη την Ελλάδα, ενώ το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί ταιριάζει με την παραγωγή βάμβακος.

Στις Σέρρες, οι αποδόσεις προσεγγίζουν τα 500 κιλά το στρέµµα, µε τους καλλιεργητές να µιλούν για ρεκόρ παραγωγής. Στην περιοχή όσοι παραδίδουν εισπράττουν προκαταβολή στα 35 λεπτά, ενώ αν θέλει κάποιος να εξοφληθεί πιάνει 40 λεπτά κλειστή τιµή. Την ίδια ώρα στη Ροδόπη, όπου υπήρχαν προβλήµατα από το χαλάζι σε περίπου 60.000 στρέµµατα, η τιµή από τα τοπικά εκκοκκιστήρια είναι στα 40 λεπτά το κιλό, σύµφωνα με δηλώσεις του πρώην προέδρου της ∆ιεπαγγελµατικής Βάµβακος, Νίκου Σκοπιανού.

Αναφορικά με τις ποιότητες, όλα τα χαρακτηριστικά είναι πολύ καλά εκτός από το χρώµα, το οποίο ποικίλει. Σε κάποιες περιπτώσεις το εκκοκκισµένο βαµβάκι εµφανίζει µία µουντάδα, µε κίτρινη ή και ελαφρώς κόκκινη απόχρωση, που οφείλεται στην υψηλή υγρασία, εξαιτίας του ότι τις τελευταίες ηµέρες όλα τα βαµβάκια έπεσαν µαζεµένα στα εκκοκκιστήρια, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να εκκοκκιστούν σε λίγες µέρες και να χαλάει το χρώµα υποβαθµίζοντας αδίκως το ελληνικό προϊόν.
Να σημειωθεί τέλος ότι φέτος φαίνεται πως έχουν δηλωθεί περισσότερα στρέµµατα από πέρυσι. Οι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για περίπου 2,9 εκατ. στρέµµατα από 2,5 εκατ. στρέµµατα την περσινή χρονιά. Επ’ αυτού αφενός εκφράζονται φόβοι ότι θα µειωθεί η ειδική ενίσχυση βάµβακος από 81 ευρώ το στρέµµα που έλαβαν πέρυσι οι δικαιούχοι κατά τουλάχιστον 10 ευρώ, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι ζητούν ελέγχους προκειµένου να βρεθούν οι πραγµατικοί δικαιούχοι.

Στα 43,34 εκατ. δεµάτια υπολογίζεται πως θα φτάσει το εµπόριο βάµβακος κατά την εµπορική περίοδο 2019-2020, όταν το προηγούµενο έτος βρέθηκε στα 41,23 εκατ. δεµάτια, υποχωρώντας από τα 41,41 εκατ. δεµάτια στα οποία διαµορφώθηκε ο εµπορεύσιµος όγκος την περίοδο 2017-2018. Τα παραπάνω νούµερα δείχνουν µια αύξηση του εµπορίου βάµβακος συγκριτικά µε τις δυο προηγούµενες εµπορικές περιόδους, ενώ ας σηµειωθεί πως αν και η περασµένη χρονιά σηµαδεύτηκε από τις εµπορικές διαµάχες, η περίοδος 2017-2018 δεν αντιµετώπισε κανένα εµπορικό απρόοπτο.

Σε αυτό το θεµελιώδες στηρίζεται µέχρι ένα βαθµό, σύµφωνα µε αναλυτές, η αισιοδοξία των αγοραστών, οι οποίοι προετοιµάζονται για ένα ράλι στην χρηµατιστηριακή τιµή του προϊόντος, εφόσον τα νέα από το µέτωπο του εµπορικού πολέµου ανάµεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, επιβεβαιώσουν την παραφιλολογία του τελευταίου διαστήµατος, που θέλει µια επίσηµη συµφωνία ανάµεσα στις δυο πλευρές µέσα στον Νοέµβριο. Παράλληλα, τα παγκόσµια τελικά αποθέµατα βάµβακος υπολογίζονται κοντά στα 83,7 εκατ. δεµάτια για την εµπορική περίοδο 2019-2020, σχεδόν 3 εκατ. δεµάτια πάνω από τα τελικά αποθέµατα της προηγούµενης εµπορικής σεζόν. Αυτό συµβαίνει ωστόσο σε µια χρονιά κατά την οποία η εκτιµώµενη παραγωγή σηµειώνει αύξηση που υπερβαίνει τα 5 εκατ. δεµάτια, προσεγγίζοντας τα 125 εκατ. όταν το 2018-2019, σύµφωνα µε τα στοιχεία του USDA, ήταν 119,01 εκατ. δεµάτια. ∆εδοµένου ότι αυτό συµβαίνει σε µια χρονιά.

Πηγη:radiothiva.gr

Σχόλια