Κωνσταντοπούλου στο Sputnik: Πρωτοφανείς παρεμβάσεις Χρυσοχοΐδη στην υπόθεση Βίνικ

16-12-2019











Για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού κι ως Mr. Bitcoin, συζήτησε το Sputnik με τη δικηγόρο του, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τι καταγγέλλει για την υπόθεση.

Στην καταγγελία ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρεμβαίνει στην υπόθεση Βίνικ, προβαίνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο Sputnik:

«Διαπιστώνω ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης παρεμβαίνει, με πρωτοφανή τρόπο, σε μια υπόθεση που δεν τον αφορά. Δεν δικαούται να παρεμβαίνει και να προσπαθεί, να επηρεάσει τη διαδικασία έκδοσης. Η διαδικασία της έκδοσης είναι μια διαδικασία, που κρίνεται από τα δικαστήρια και τον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Την προηγούμενη εβδομάδα, στη διαδικασία συζήτησης για την παροχή ασύλου στον Αλεξάντερ Βίνικ στη Θεσσαλονίκη, η εκπρόσωπος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη δήλωσε, ότι δεν συναινεί σε αναβολή της υπόθεσης, διότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοσης. Αυτό είναι μια εξόφθαλμη κατάχρηση εξουσίας από πλευράς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο, το μόνο που μπορεί να επηρεάζει, είναι αν πληρούνται οι όροι προστασίας ενός ανθρώπου που ζητά άσυλο. Δεν δικαιούται να επιθυμεί ο κύριος Χρυσοχοΐδης την έκδοση του κυρίου Βίνικ».

Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Νικολάου επισκέφτηκε τον Αλεξάντερ Βίνικ, συνοδευόμενη από τέσσερα άτομα αγνώστων στοιχείων:
«Του ζήτησαν να διακόψει την τηλεφωνική συνομιλία που είχε εκείνη τη στιγμή, ενώ κάποιος από αυτά τα τέσσερα άτομα βιντεοσκόπησε τον Βίνικ, χωρίς τη συναίνεσή του. Για ποια σκοπιμότητα πραγματοποιεί τέτοιου είδους εκβιαστικές εφόδους; Τι εξυπηρετεί η κινηματογράφηση του Αλεξάντερ Βίνικ;», επισήμανε, μεταξύ άλλων, η δικηγόρος.
Σύμφωνα με τη Ρωσίδα επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Τατιάνα Μοσκαλκόβα: «Η Ελλάδα αρνήθηκε τα αιτήματα που ΗΠΑ και Γαλλία είχαν υποβάλει για την έκδοση».
«Δεν προκύπτει από κάπου αυτό», απαντά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι υπάρχει αίτηση δικαστικής επανεξέτασης στον Άρειο Πάγο για την οποία εκκρεμεί η έκδοση σχετικής απόφασης.
Ειδικότερα, εξηγεί το ισχύον πλαίσιο:
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις αποφάσεις που γνωμοδοτούν για την έκδοση του Βίνικ. Η πρώτη αφορά την έκδοση στη Ρωσία, η δεύτερη στις ΗΠΑ, η τρίτη στη Ρωσία και η τέταρτη στη Γαλλία. Ωστόσο από την 1η Ιουλίου του 2019 άλλαξε το νομοθετικό καθεστώς και πολλά από τα αδικήματα για τα οποία αποφασίστηκε η έκδοσή του σε προηγούμενο χρόνο έχουν αλλάξει νομοθετικό καθεστώς, είναι κατ’ έγκλησίν διωκόμενα και επομένως, κανονικά, δεν επιτρέπεται η έκδοσή του. Για τον λόγο αυτό κάναμε αίτηση δικαστικής επανεξέτασης στον Άρειο Πάγο για την οποία εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεως».

Και προσθέτει:
«Το όργανο που τελικά αποφασίζει δεν είναι το δικαστήριο, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μπορεί το δικαστήριο να αποφασίσει ότι θα εκδοθεί κάποιος, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν το έχει αναιρέσει. Ωστόσο, το υπουργείο δικαιοσύνης εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχει αποφασίσει. Αυτό αποτελεί ισχυρό επιχείρημα περί αμφιβολιών του υπουργείου δικαιοσύνης, για το αν πρέπει να τον εκδώσει. Άρα, από ότι φαίνεται, δεν είναι καθόλου παραδεκτή η έκδοση του συγκεκριμένου ανθρώπου στις ΗΠΑ ή στη Γαλλία, καθώς δεν έχει πάει ποτέ σε αυτές τις χώρες. Όλα τα νομικά δεδομένα συνηγορούν, πως, αν κάπου πρέπει να εκδοθεί, είναι στη χώρα του, τη Ρωσία».
Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την πρόθεσή της να συναντήσει την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Ο Αλεξάντερ Βίνικ δεν έχει διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη. Η λειτουργία του bitcoin είναι μια δράση υπερ της οικονομικής ελευθερίας όλων των ανθρώπων. Δεν είναι απαγορευμένη λειτουργία, αλλά είναι μια λειτουργία που επιτρέπει τις συναλλαγές, πέραν του ελέγχου των κρατών και των κυβερνήσεων και, γενικότερα, του χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017, μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κατηγορία για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», ύψους από 4 έως 9 δισ. δολάρια, μέσω Bitcoin.
Ο Αλεξάντερ Βίνικ πραγματοποίησε απεργία πείνας από τον Νοέμβριο 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2019, επί 88 ημέρες. Το αποτέλεσμα τον άφησε σκελετωμένο, με σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία του. Ο Βίνικ νοσηλεύεται ακόμα, λόγω της μακράς διάρκειας απεργίας πείνας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παραμένει προφυλακισμένος στην Ελλάδα επί 28 μήνες, χωρίς δίκη και κατ' επέκταση καταδίκη, ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος, ο μέγιστος χρόνος προσωρινής κράτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 18 μήνες.

Πηγη:sputniknews.gr/ellada/

Σχόλια