Έρχονται φοροελαφρύνσεις 1,8 δισ. ευρώ – Ποιοι φορολογούμενοι θα πάρουν «ανάσα»


10-2-2020










Το νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής που θα κατατεθεί στην Βουλή μετά το Πάσχα, αναμένεται να δώσει «ανάσα» στη μεσαία τάξη, η οποία τα χρόνια της κρίσης «γονάτισε». Πακέτο ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης με μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2021.
Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου -το οποίο προϋποθέτει την επίτευξη συμφωνία με τους θεσμούς για την παροχή δημοσιονομικού χώρου- θα φέρει αυξήσεις καθαρών αποδοχών έως 4% σε εκατομμύρια μισθωτούς οι οποίοι έμειναν εκτός των μέτρων ελάφρυνσης.


Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι πρώτες παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα χαρακτηρίστηκαν αναμφίβολα ως θετικές κινήσεις. Ωστόσο όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ειδικά οι μισθωτοί της μεσαίας τάξης (με εισοδήματα κοντά στα 20.000 ευρώ) περίμεναν το κάτι παραπάνω. Από το 1,8 δισ. ευρώ, το 1,16 δισ. αφορά την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το υπόλοιπο τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 2%. Μαζί με αυτήν που θα γίνει φέτος τον Ιούνιο, η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φτάσει στο 3%.

«Δώρα» για τους μισθωτούς ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και δρομολογώντας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στη διετία. Πόσο και πότε θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές – Ποιοι θα δουν αύξηση στο μισθό τους
Έρχεται μέσα στο 2020 μείωση εισφορών για 1,6 εκατομμύρια μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι απασχολούνται σε 260.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν περίπου 0,5%, ενώ οι εργατικές εισφορές γύρω στο 0,4%. Έτσι οι συνολικές εισφορές επί των αποδοχών των πλήρως απασχολούμενων θα μειωθούν στο 39,6% τον ερχόμενο Ιούλιο έναντι του 40,5% που θα είναι έως και τον Ιούνιο.

Έπειτα από την επικείμενη μείωση των εισφορών, οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν στο 24,3%, έναντι 24,8%, ενώ οι εργατικές εισφορές θα υποχωρήσουν στο 15,3%, έναντι του 15,7%. Η μείωση κατά 0,5% των εργοδοτικών εισφορών οδηγεί σε ποσοστιαία μείωση δύο μονάδων στο σύνολο των εργοδοτικών εισφορών (οι οποίες υπολογίζονται επί των μεικτών προ φόρων αποδοχών των εργαζομένων) και σε αντίστοιχη αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Η μείωση 0,4% των εργατικών εισφορών οδηγεί σε ποσοστιαία μείωση 2,9% του συνόλου των κρατήσεων που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι επί των μετά φόρων αποδοχών τους και, έτσι, σε αντίστοιχη αύξηση των καθαρών αποδοχών τους.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες έως το 2023.

Πηγηwww.tromaktiko.gr/277783/erchontai-foroelafrunseis-1_8-dis-euro-poioi-forologoumenoi-tha-paroun-anasa/

Σχόλια