Πότε θα κορυφωθεί το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Ελλάδα και πότε θα τεθεί σε ύφεση


28-3-2020












Ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο κλοιό από την πανδημία του κορονοϊού και τα κράτη έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσουν την απειλή από την εξάπλωση του ιού που έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του περασμένου έτους στην πόλη Γουχάν της Κίνας.
Ήδη η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ κλυδωνίζονται, με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να έχουν πληρώσει βαρύ φόρο, έχοντας πολλά θύματα από τον νέο κορονοϊό, και με το σύστημα υγείας τους να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.


Στην Ελλάδα κάθε μέρα ανακοινώνονται νέα κρούσματα αλλά και νεκροί, ωστόσο, σύμφωνα με τις μετρήσεις, η ανοδική καμπύλη εξάπλωσης του ιού ακολουθεί μία πιο ήπια πορεία.
«Μέσα στις επόμενες μέρες η κρίση θα κορυφωθεί σε χώρες της Ευρώπης»
Στις δύσκολες περιόδους σαν και αυτή οι άνθρωποι συνηθίζουν να αναζητούν απαντήσεις από τους επιστήμονες.

Εμείς επικοινωνήσαμε την Τρίτη 24 Μαρτίου με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιο Ανδρουλάκη, ο οποίος προσεγγίζει με μαθηματικά μοντέλα την επιδημία, μιλώντας για την περίοδο κορύφωσης αλλά και αποκλιμάκωσης του φαινομένου.

«Το μοντέλο που χρησιμοποιούμε εξηγεί τη χρονική πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού, όχι την ποσοτική. Δηλαδή δεν εξειδικεύεται να μας πει πόσα κρούσματα θα έχουμε αύριο, μεθαύριο ή σε 10 μέρες. Το μοντέλο εξειδικεύεται με βάση την πορεία που έχει καταγραφεί, να δείξει σε πόσες μέρες αναμένεται να κορυφωθεί. Αυτή είναι η διαφορά με άλλα μοντέλα που υπάρχουν, ότι εστιάζει στη χρονική εξέλιξη και όχι στην αριθμητική, την ποσοτική» λέει ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο καθηγητής, που εξειδικεύεται στις Ποσοτικές Μεθόδους, κάνει μία συνολική επισκόπηση του φαινομένου:

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε, γιατί στην Αμερική τώρα ξεκινάει η εξέλιξη του φαινομένου. Στην Ευρώπη αναμένεται μέσα στις επόμενες 8 με 10 μέρες να αρχίσουν μία μία οι χώρες να κορυφώνονται. Επομένως έχουμε μπροστά μας να διανύσουμε μια μεγαλύτερη περίοδο όπου θα ακούμε δυστυχώς για άσχημα γεγονότα τύπου Ιταλίας.

Τα νούμερα που μπορεί να φανταστεί κάποιος βλέποντας ότι η χρονική εξέλιξη θα συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό για 1 μήνα είναι πολύ μεγάλα. Είναι σε εξέλιξη κάποιες περιοχές οι οποίες δεν είχαν μπει μέχρι τώρα. Για παράδειγμα η Ισπανία ακολουθεί τον δρόμο της Ιταλίας. Μακάρι να διαψευστούμε όλοι, αλλά τα νούμερα αυτό δείχνουν. Η Αγγλία ενδεχομένως να ακολουθήσει αυτή την πορεία. Και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί για παράδειγμα στις πολύ μεγάλες πόλεις της Αμερικής, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες. Ή στην Τουρκία, την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη με εκατομμύρια κόσμο. Αν εκεί τα πράγματα γίνουν ανεξέλεγκτα δεν μπορώ να φανταστώ σε τι νούμερα μπορεί να φτάσει».

Πηγη:www.newsbeast.gr/weekend/arthro/6136367/pote-tha-koryfothei-to-xespasma-toy-koronoioy-stin-ellada-kai-pote-tha-tethei-se-yfesi

Σχόλια