Κορονοϊός: Θρίλερ με ασθενή στη Θεσσαλονίκη – Θετική στον φονικό ιό εδώ και 2 μήνες


28-4-2020










Για περισσότερους από δύο μήνες παραμένει θετική στον κορονοϊό ασθενής από τη Θεσσαλονίκη και πρόκειται για μία από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις της φονικής νόσου παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το voria.gr, η συγκεκριμένη ασθενής βρέθηκε θετική στην Covid-19 έπειτα από ταξίδι το οποίο πραγματοποίησε προς τα μέσα Φεβρουαρίου στην Βόρεια Ιταλία. Εκεί, ενώ προετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Ελλάδα, κι ενώ ακόμη δεν είχε διαπιστωθεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, ένα μικροατύχημα την υποχρέωσε να νοσηλευτεί για μερικές ημέρες σε νοσοκομείο στην περιοχή της Λομβαρδίας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τέθηκε οικειοθελώς σε καραντίνα, φοβούμενη ενδεχόμενη έκθεσή της στον ιό ο οποίος στο μεταξύ είχε ήδη εξαπλωθεί στη Β. Ιταλία και πράγματι, μετά λίγες ημέρες παρουσίασε συμπτώματα της νόσου covid-19. Μετέβη στο ΑΧΕΠΑ που είναι το νοσοκομείο αναφοράς όπου παρέμεινε για νοσηλεία. Μάλιστα, χρειάστηκε να νοσηλευτεί για κάποιες ημέρες και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μαζί με τον αδελφό της ο οποίος νόσησε στο ίδιο ταξίδι, αλλά δυστυχώς εκείνος κατέληξε. Έπειτα από αρκετό καιρό νοσηλείας, κι ενώ είχαν υποχωρήσει όλα τα συμπτώματα, η ασθενής επέστρεψε στο σπίτι της όπου εξακολουθεί να παραμένει σε καθεστώς καραντίνας, παρακολουθούμενη στενά από το νοσοκομείο.

Θετική δύο μήνες μετά – Τι λένε οι γιατροί

Το παράδοξο είναι πως, ενώ έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες από τότε που νόσησε και αρκετός καιρός μετά τη νοσηλεία της στο ΑΧΕΠΑ, τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου στον οποίο υποβάλλεται εξακολουθούν να βγαίνουν θετικά στον ιό. Το γεγονός επιβεβαίωσε, μιλώντας στην Voria.gr ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και γιατρός στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σημείωσε, δε, πως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που εξακολουθούν να διατηρούν ιικό φορτίο, όχι βεβαίως για τόση μακρά περίοδο όσο η συγκεκριμένη ασθενής.

«Δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί τους οποίους παρακολουθούμε στενά, αποτελούν κομμάτι έρευνας μέσα από την οποία θα προκύψουν οι απαντήσεις. Σήμερα, όμως, δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό, εάν οφείλεται στο γενετικό προφίλ κάποιων ασθενών ή σε άλλους παράγοντες» σημειώνει.

Ερωτηθείς ο κ. Μεταλλίδης για το εάν οι συγκεκριμένοι ασθενείς μπορούν, μετά τόσο χρονικό διάστημα, να μεταδώσουν τη νόσο ανέφερε πως «προς το παρόν δεν υπάρχει ασφαλής απάντηση σε αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί εξυπακούεται ότι παραμένουν σε καραντίνα από την οποία θα αποδεσμευτούν όταν θα υπάρξουν δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα των τεστ στα οποία υποβάλλονται τακτικά».

Υπενθυμίζεται ότι ένα ανάλογο περιστατικό υπάρχει και στην Κρήτη όπου ένας άνδρας παραμένει θετικός στον κορονοϊό εδώ και ενάμιση μήνα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο, το άτομο αυτό υποβάλλεται σε διαδοχικά τεστ και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου αποτινάξει από πάνω του τον Covid-19.


Πηγη:www.tromaktiko.gr/293106/koronoios-koronoios-thriler-me-astheni-sti-thessaloniki-thetiki-ston-foniko-io-edo-kai-2-mines/

Σχόλια