ΔΝΤ: Η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει τον χειρότερο αντίκτυπο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης


9-4-2020








Η πανδημία του κορωνοϊού που σαρώνει τον κόσμο θα προκαλέσει τον χειρότερο αντίκτυπο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του '30, προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αυτήν τη φορά περιέγραψε με πολύ πιο μελανά χρώματα, σε σύγκριση με προηγούμενες τοποθετήσεις της, τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει ο κορωνοϊός. Τόνισε ότι η πανδημία θα μετατρέψει σε έντονα αρνητική την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και επισήμανε ότι το 2021 θα υπάρξει μόνο μερική ανάκαμψη. Οι κυβερνήσεις ήδη έχουν λάβει μέτρα στήριξης ύψους 8 τρισεκατομμυρίων, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερα, σημείωσε. «Μόλις πριν από τρεις μήνες περιμέναμε θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ για περισσότερες από τις 160 χώρες που είναι μέλη μας. Σήμερα προβλέπουμε ότι πάνω από 170 χώρες θα έχουν αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Αν η πανδημία υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο, το ΔΝΤ αναμένει μερική ανάκαμψη το 2021. Αλλά η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε επίσης να επιδεινωθεί. «Τονίζω ότι υπάρχει τρομακτική αβεβαιότητα για την προοπτική. Μπορεί να χειροτερέψει, κάτι που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, ανάμεσά τους η διάρκεια της πανδημίας» σημείωσε. Η κρίση που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός θα χτυπήσει πιο σφοδρά τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε η Γκεοργκίεβα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ξένης βοήθειας, συνέχισε. «Χρειάζονται επειγόντως βοήθεια» τόνισε.

Οι ενέργειες που κάνουμε τώρα θα καθορίσουν την ταχύτητα και την ισχύ της ανάκαμψής μας, δήλωσε η Γκεοργκίεβα και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων για τη στήριξη των ανθρώπων και των επιχειρήσεων που πλήττονται, κάνοντας αναφορά σε επιδοτήσεις μισθών, παράταση των επιδομάτων ανεργίας και προσαρμογή δανειακών όρων, με παράλληλη μείωση των πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η πανδημία χτυπά και τις πλούσιες και τις φτωχές χώρες, σημείωσε. Αλλά κάποιες χώρες στην Αφρική, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή έχουν πιο αδύναμα συστήματα Υγείας.

Επίσης, αδυνατούν να εφαρμόσουν τα μέτρα για κοινωνικές αποστάσεις στις πυκνοκατοικημένες πόλεις τους και τις παραγκουπόλεις, πρόσθεσε. Σημείωσε ακόμη ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να επιστρατεύσει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που έχει το Ταμείο

Πηγή: www.lifo.gr

Σχόλια