Κολύμβηση και κορονοϊός: Tι να προσέχετε σε θάλασσα και πισίνα


5-5-2020











Ελεύθερες για το κοινό είναι πλέον όλες οι μη οργανωμένες παραλίες της Ελλάδας, ενώ παραμένει η απαγόρευση για το κολύμπι σε πισίνες και πλαζ. Απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η τήρηση όλων των μέτρων προσωπικής υγιεινής και του κανόνα της κοινωνικής απόστασης. Πόσο ασφαλείς είμαστε στη θάλασσα; Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19 μέσα στο νερό; Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και η προσμονή για το φετινό καλοκαίρι, γεννούν εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το πόσο ασφαλείς είμαστε πραγματοποιώντας οικείες και πολυαγαπημένες μας καλοκαιρινές δραστηριότητες, πλέον εν μέσω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα.

Πώς θα κολυμπάμε σε θάλασσα και πισίνα από δω και πέρα; Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19 μέσα στο νερό; Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την επίσκεψή μας σε παραλίες, οργανωμένες πλαζ ή κολυμβητήρια και πισίνες; O παθολόγος και κλινικός φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας, απαντάει στις ερωτήσεις του Sputnik.

Το θαλασσινό νερό εξουδετερώνει τον κορονοϊό

«Μέχρι τώρα δεν έχει περιγραφεί μετάδοση, όχι μόνο του παρόντος κορονοϊού COVID-19, αλλά ούτε των προηγουμένων κορονοϊών SARS και MERS, με το νερό της θάλασσας ή της πισίνας. Ο λόγος είναι ότι αφενός, το υπέρτονο θαλασσινό νερό με το περιεχόμενο ιώδιο δρα εξουδετερώνοντας τον κορονοϊό, όπως και τα άλλα μικρόβια, και αφετέρου η μεγάλη διάλυση του πιθανού μολυσματικού υγρού (σάλιο, εκκρίματα μύτης) σε μεγάλο όγκο θαλασσινού νερού μπορούν να μεταφέρουν εξαιρετικά μικρό ιικό φορτίο στο άτομο που θα καταπιεί θαλασσινό νερό, με αποτέλεσμα η ποσότητα αυτή να μην είναι ικανή να προκαλέσει μόλυνση. Τα ίδια ισχύουν και για το νερό των πισινών, το οποίο απολυμαίνεται είτε με χλώριο, είτε με όζον, που αμφότερα είναι ισχυρά απολυμαντικά μέσα».

Κορονοϊός και κολύμπι: Τι πρέπει να προσέχουμε

«Το βασικότερο που πρέπει να προσέχουμε είναι η απόσταση που πρέπει να κρατάμε από τους συν-λουόμενούς μας. Είναι γνωστό πια, ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του τρέχοντος κορονοϊού είναι η άμεση μετάδοση της νόσου, η οποία επέρχεται με τα μολυσμένα σταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία, τον βήχα και το φτάρνισμα. Ο έμμεσος τρόπος μετάδοσης, ιδιαίτερα από αντικείμενα που είναι εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία (άμμος, βράχια, ξαπλώστρες, πετσέτες κλπ), δε φαίνεται να ευθύνεται σημαντικά για τη μετάδοση της νόσου». Μακροπρόθεσμα οφέλη από το κολύμπι

«Το κολύμπι γενικά σαν άσκηση θεωρείται από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορούν να διατηρήσουν σε άριστη κατάσταση τόσο το μυοσκελετικό μας σύστημα, όσο και την ψυχική μας υγεία και ευεξία. Συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το κολύμπι αποτελεί αναντικατάστατο μέσο ανακούφισης των πόνων και των προβλημάτων δυσκινησίας που προκαλούν διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις, όπως αρθρίτιδες, μυίτιδες, τενοντίτιδες κ.ά».


Πηγη:sputniknews.gr/ellada/202005057234408-kolymvisi-kai-koronoios-Ti-na-prosehete-se-thalassa-kai-pisina/

Σχόλια