ΕΟΔΥ: 270 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – Πέντε θάνατοι


28-8-2020









Η ενημέρωση για την πορεία του Covid-19 στη χώρα μας

Στα 270 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα 28/8, όπως ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Από αυτά τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί επιπλέον 5 θάνατοι.

Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 259. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.800, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Υφυπουργός Υγείας: Για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού ευθύνεται η εσωτερική χαλάρωση

Για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής (28/8) η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη τονίζοντας πως ευθύνεται η εσωτερική χαλάρωση ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 επεσήμανε πως σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητηρίου Covid, την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων.
«Η αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, οφείλεται σε εσωτερική χαλάρωση κι όχι στο άνοιγμα του τουρισμού, καθώς μόνο το 10-15% των κρουσμάτων που καταγράφονται, σχετίζεται με τον τουρισμό» είπε.

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας, απάντησε ότι οι ειδικοί αξιολογούν όλα τα δεδομένα και κάθε εβδομάδα αξιολογούνται όλα τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν.

«Η αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση του lockdown και το άνοιγμα του τουρισμού, ήταν αναμενόμενη και είναι σύμφωνα με τα νούμερα που έδιναν τα διάφορα προγνωστικά μοντέλα» σημείωσε.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο άνοιγμα των σχολείων, η υφυπουργός Υγείας, επεσήμανε πως οι ειδικοί αξιολογούν τα δεδομένα και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από την Υπουργό Παιδείας, την προσεχή Δευτέρα.

Τέλος, υπογράμμισε πως όπως έχει αποδειχθεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα στην περίοδο της καραντίνας, καταγράφηκε μια επιδείνωση των διαταραχών στον τομέα της ψυχικής υγείας και η κυβέρνηση σκοπεύει να την αντιμετωπίσει, αφενός με την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας και αφετέρου με προγράμματα που θα εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως οι άνεργοι, η τρίτη ηλικία κλπ.

Πληροφορίες για «πράσινο φως» στο CoronaVac, το κινεζικό εμβόλιο
Έγκριση για επείγουσα χρήση φέρεται να έλαβε το υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού της Sinovac Biotech, το CoronaVac, στο πλαίσιο ενός προγράμματος στην Κίνα για τον εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως το υγειονομικό προσωπικό, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει για το θέμα.

Ο China National Biotec Group (CNBG), μονάδα του κρατικής ιδιοκτησίας φαρμακευτικού κολοσσού China National Pharmaceutical Group (Sinopharm), δήλωσε επίσης πως εξασφάλισε έγκριση για επείγουσα χρήση ενός υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης WeChat την περασμένη Κυριακή.

Ο CNBG, που διαθέτει δύο υποψήφια εμβόλια στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, δεν ανέφερε ποιο από τα εμβόλιά του έλαβε την έγκριση για επείγουσα χρήση, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Η Κίνα έχει αρχίσει να χορηγεί πειραματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού σε ομάδες υψηλού κινδύνου από τον Ιούλιο και ένας υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε στα κρατικά ΜΜΕ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα πως οι αρχές μπορεί να εξετάσουν μια ελαφρά διεύρυνση του προγράμματος επείγουσας χρήσης στην προσπάθεια να αποτρέψουν ενδεχόμενα ξεσπάσματα στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Πηγή:www.newsbeast.gr/greece/arthro/6578401/eody-270-nea-kroysmata-simera-stin-ellada-pente-thanatoi

Σχόλια