Κορονοϊός: Έρχονται νέα, φθηνότερα και ταχύτερα τεστ σάλιου


10-8-2020








Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, lockdown, στις περισσότερες χώρες, η ανάγκη για γρήγορα τεστ και εκτεταμένους ελέγχους έχει γίνει πιο έντονη. Μοριακά τεστ με βάση τη λήψη σάλιου και όχι δειγμάτων από το βάθος του φάρυγγα και της μύτης, όπως γίνεται, ανέπτυξαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Σαντάλ Βόγκελς.

Όπως αναφέρεται στην προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Nature», ανέπτυξαν ένα απλό τεστ σάλιου, με την ονομασία SalivaDirect, με στόχο να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ανάγκη για εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους, καθώς έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα (lockdown) στις περισσότερες χώρες.

Το τεστ σάλιου, συγκριτικά με τα μοριακά τεστ PCR, είναι λιγότερο επεμβατικό, δεν χρειάζεται να γίνει από εκπαιδευμένο στον τομέα υγείας επαγγελματία και αποφεύγει τη χρήση χημικών.
Τα πειράματα του νέου τεστ έδειξαν ότι ανίχνευσε 32 από τα 34 δείγματα που είχαν βγει θετικά στα μοριακά τεστ μύτης και φάρυγγα, καθώς επίσης 30 από τα 33 αρνητικά δείγματα.
Το κόστος του νέου τεστ εκτιμάται στα 1,3 έως 4,4 δολάρια (ανά... φτύσιμο) και οι δημιουργοί του έχουν ζητήσει από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επείγουσα άδεια έγκρισης για την κυκλοφορία του.

Σε μία άλλη έρευνα, επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέηβιντ Ο' Κόνορ της Ιατρικής Σχολής και Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσαν ότι δοκιμάζουν μία άλλη εκδοχή ενός φθηνού και γρήγορου τεστ σάλιου για τον κορονοϊό, που έχει αποτελέσματα σε λίγες ώρες.

Το τεστ ονομάζεται RT-LAMP και δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση για κλινική διάγνωση, ενώ χρησιμοποιεί μία διαφορετική, πιο εύκολη μέθοδο, καθώς και διαφορετικές χημικές ουσίες σε σχέση με τα υπάρχοντα μοριακά τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), προκειμένου να εντοπίσει τον ιό στο δείγμα.

Πηγήsputniknews.gr/epistimi/202008107998010-koronoios-erhontai-nea-fthinotera-kai-tahytera-test-saliou/

Σχόλια