Το “καμπανάκι” για 3ο lockdown και το μήνυμα Μητσοτάκη

27-1-2021









Η νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού φοβίζει τους ειδικούς και ο πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της 

Το γεγονός ότι χθες τα νέα κρούσματα κορονοϊού σημείωσαν και πάλι αύξηση, φτάνοντας τα 842, με την Αττική να τείνει “στο κόκκινο”, φέρνει στο τραπέζι της επιτροπής σενάρια για 3ο lockdown.
Σενάρια που απεύχεται η κυβέρνηση, η οποία αισιοδοξεί ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω την επιδημιολογική εικόνα και θέλει να ανοίξει και τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες την 1η Φεβρουαρίου. Αλλά ταυτόχρονα, εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να εξετάσει τα σενάρια αυτά, παρόλο που ο εμπορικός κόσμος διαμηνύει ότι δεν θα αντέξει ένα ακόμη lockdown και την ίδια στιγμή πιέζουν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και γυμναστηρίων.
Ενδεικτικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε χθες κατά την (ψηφιακή) κοπή της πίτας της Νέας Δημοκρατίας και κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Κατά την κοπή της πίτας της ΝΔ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρόλο που η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές χώρες, ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή, όπως αποδείχθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. “Γι' αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε, θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο” συνέχισε και ξεκαθάρισε με νόημα: “Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε.” 

Με τον τρόπο αυτό χτύπησε καμπανάκι για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν πισωγυρίσματα, δεδομένου άλλωστε ότι υπάρχει ζήτημα πανευρωπαϊκά με τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, γεγονός που καθυστερεί την ανοσία έστω των ευπαθών ομάδων και την ελπίδα μίας κάποιας κανονικότητας το καλοκαίρι. Ενώ την ίδια στιγμή ο εντοπισμός της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας, η οποία μάλιστα δεν ανιχνεύεται από τα rapid test, ενισχύει τους φόβους.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με την κ. Σακελλαροπούλου είχε πάντως δηλώσει αρκετά σίγουρος ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα επιφέρει πρόσθετα προβλήματα, καθώς όπως είπε: “Παρά τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε, θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπήρχε συμμόρφωση και από τους πολίτες, αλλά και από τους επαγγελματίες”, αλλά είχε επίσης τονίσει ότι απαιτείται αυξημένη προσοχή και βέβαια διαρκής, εβδομαδιαία ανάλυση από τους επιδημιολόγους των επιπτώσεων της σταδιακής χαλάρωσης, και πως “κάθε μέρα θα παρατηρούμε τα δεδομένα, θα τα θέτουμε στη διάθεση των ειδικών και αυτοί παίρνουν πάντα τις τελικές αποφάσεις”. 

Σημειωτέον ότι το Μαξίμου έχει απορρίψει αυτή τη στιγμή οριστικά τα σενάρια για ψώνια με... χρονόμετρο μέσω της εφαρμογής e-katanalotis, τα οποία εκπορεύονταν από το υπουργείο Ανάπτυξης και τα οποία προκάλεσαν αντιδράσεις. Ενώ η ΕΛΑΣ διαβεβαίωσε ότι η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων δεν αφορά την αγορά και η ΝΔ υπερασπίστηκε την απόφαση της ΕΛΑΣ, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για... χαλάρωση των περιορισμών και πετώντας το μπαλάκι στην επιτροπή.

Σχόλια