Όλα τα σενάρια για το επίδομα των 400 ευρώ στους αυταπασχολούμενους επιστήμονες

 

27-1-2021



Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη -οπότε συναντήθηκε ο Υπ. Εργασίας, κ Κ. Χατζηδάκης με εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων- για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους αυταπασχολούμενους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, οικονομολόγους κλπ.).
Έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες υποβολής αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη" και στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμα η λήψη της πολιτικής απόφασης σε σχέση με τα κριτήρια καταβολής του εν λόγω επιδόματος. 

Πληροφορίες του Capital.gr, αναφέρουν ότι το σημείο στο οποίο υπάρχει, για την ώρα, διάσταση απόψεων μεταξύ ηγεσίας του Υπ. Εργασίας και των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων είναι το αν θα πρέπει ή όχι να ληφθεί υπόψη το οικογενειακό εισόδημα (δηλαδή το εισόδημα των επιστημόνων και πέραν της επιχειρηματικής δράσης τους) όσων αιτηθούν το εν λόγω επίδομα. Συγκεκριμένα, το Υπ. Εργασίας, τάσσεται υπέρ ενός τέτοιου κριτήριου, ενώ οι επιστήμονες κατά. 
 
Να σημειωθεί πως τέτοιο κριτήριο (σ.σ. οικογενειακό εισόδημα) δεν έχει ληφθεί ποτέ υπόψη για την εφαρμογή κανενός μέτρου στήριξης προς τους πληττόμενους επιχειρηματίες, μισθωτούς και επαγγελματίες ως τώρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως φαίνεται ότι υπάρχει καταρχάς συμφωνία μεταξύ Υπ. Εργασίας - επιστημόνων προκειμένου να ληφθεί υπόψη η μείωση τζίρου (από την επιχειρηματική δραστηριότητα των επιστημόνων) στο διάστημα Μαρτίου -Δεκεμβρίου 2020 (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι). Ωστόσο, το κατώτατο "πλαφόν" της μείωσης (πχ 10% - 20%) θα μπορούσε να ορισθεί ανάλογα με το κονδύλι το οποίο θα αποφασίσει να διαθέσει η κυβέρνηση για το επίδομα αυτό αλλά και την εκδήλωση ενδιαφέροντος η οποία θα υπάρξει. Έτσι, όσο μεγαλύτερο είναι το διαθέσιμο κονδύλι, τόσο χαμηλότερο θα μπορούσε να είναι το κατώτατο "πλαφόν" της μείωσης τζίρου. Επίσης, αν ο αριθμός όσων αιτούνται το επίδομα είναι πολύ μεγάλος, θα μπορούσε το κατώτατο "πλαφόν" μείωσης τζίρου να είναι χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που θα αποφασιζόταν αν το πλήθος των αιτούντων είναι μικρό.
Στο μεταξύ, ωστόσο, δηλαδή έως ότου αποφασισθεί το κατώτατο "πλαφόν" της μείωσης τζίρου (από την επιχειρηματική δραστηριότητα των επιστημόνων), θα μπορούσε να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων από όσους είχαν μείωση (οποιουδήποτε ποσοστού) τζίρου κατά το προηγούμενο 10μηνο, αναφέρουν κύκλοι των επιστημόνων στο Capital.gr. 

Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, στην ατζέντα του Υπ. Εργασίας βρίσκεται πρόταση η οποία προβλέπει πως όσοι αυταπασχολούμενοι επιστήμονες έχουν τζίρο (από την επιχειρηματική δραστηριότητα των επιστημόνων) έως 10.000 ευρώ κατά το διάστημα Μαρτίου -Δεκεμβρίου 2020, να λάβουν το επίδομα, είτε ο τζίρος αυτός ήταν μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, είτε όχι. 
 
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως έχει κατατεθεί εισήγηση η οποία προβλέπει πως θα μπορούσαν να πάρουν το επίδομα των 400 ευρώ όσοι αυταπασχολούμενοι επιστήμονες έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος το 2019 και το 2020, ανεξάρτητα αν είχαν στο διάστημα Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020 μείωση τζίρου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019. 

Σχόλια