Εμβόλια κορονοϊού: Αυτό είναι το συμβόλαιο της AstraZeneca με την Κομισιόν

29-1-2021









Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την εταιρεία AstraZeneca τον περασμένο Αύγουστο για 300 εκατομμύρια δόσεις με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 100.
Στη δημοσιότητα δόθηκε η σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού, κάτι που είχε ζητήσει η Κομισιόν μετά την κρίση για τις προμήθειες που έχουν καθυστερήσει.

H Κομισιόν "καλωσορίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της Στρατηγικής της Ε.Ε. για τα Εμβόλια".

Αναφέρει ακόμα ότι "η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν σημαντικά στοιχεία για να βοηθηθεί η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων και για να διασφαλστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τωβν εμβολίων που αγοράζονται σε επίπεδο Ε.Ε."
 
Η Επιτροπή σημειώνει παράλληλα ότι ελπίζει να είναι σε θέση να δημοσιεύσει σύντομα όλα τα συμβόλαια για συμφωνίες προαγοράς που έχουν συναφθεί με φαρμακευτικές εταιρείες, κάτι που έγινε και στην περίπτωση της CureVac.
 
Ήδη έχουν προκύψει εύλογες αντιδράσεις καθώς όπως θα δείτε στο συμβόλαιο, καίρια σημεία της συμφωνίας λείπουν, κάτι που δεν βοηθά για τη διαφάνεια ως προς την ενημέρωση των πολιτών.
Από το έγγραφο αποσιωπάται το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων και το κόστος αυτών. Από την άλλη, η Κομισιόν δικαιώνεται στο επιχείρημά της ότι η AstraZeneca είχε δεσμευθεί ρητά να παραδώσει τα εμβόλια στα κράτη μέλη.
 
Διατυπώνεται συγκεκριμένα, πως η εταιρεία δεσμεύθηκε έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της στην ΕΕ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να παραδώσει τα προβλεπόμενα εμβόλια στα πλαίσια των "βέλτιστων προσπαθειών", κάτι το οποίο αρχικά είχε διαψεύσει η AstraZeneca.

Η ΕΕ αποφάσισε να δημοσιεύσει το συμβόλαιο για να υποστηρίξει το επιχείρημά της ότι η AstraZeneca δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

Νωρίτερα άλλωστε, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είχε προαναγγείλει πως η Ε.Ε. θα δημοσίευε το συμβόλαιο. "Υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο είναι απόλυτα σαφές" δήλωσε, ζητώντας διαφάνεια από την εταιρεία, καθώς και αξιόπιστο σχεδιασμό.
 
Υπογράμμισε δε ότι η συμφωνία περιείχε σαφείες ποσότητες παράδοσης για τον Δεκέμβριο και τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, ενώ ανέφερε επίσης τέσσερις τοποθεσίες παραγωγής, δύο από τις οποίες βρίσκονται στη Βρετανία.
 
Υπενθυμίζεται ότι υπολογίζεται πως η ΕΕ θα λάβει το διάστημα αυτό 31 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή 60% λιγότερες από τις συμφωνηθείσες. Η συμφωνία του Αυγούστου προβλέπει την προμηθεια για 300 εκατομμυρίων δόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επιλογή για 100 εκατομμυρίων δόσεων επιπλέον.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πασκάλ Σοριό, είχε επισημάνει από την πλευρά του τη ρήτρα στο συμβόλαιο που ορίζει ότι η εταιρεία θα καταβάλει την "βέλτιστη προσπάθεια" για να ικανοποιήσει την παραγγελία της ΕΕ, χωρίς να υποχρεώνεται, ωστόσο, να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η ΕΕ αμφισβητούσε αυτό τον ισχυρισμό, τον οποίο ωστόσο βλέπουμε να διατυπώνεται στο συμβόλαιο. Αυτό που λείπει, είναι το χρονοδιάγραμμα το οποίο αποκρύπτεται στα χαρτιά που βγήκαν στη δημοσιότητα.
 
Θυμίζουμε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία προσπάθεια πίεσης προς την Αstra Zeneca, ζήτησε από τις βελγικές αρχές να επιθεωρήσουν την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε και "ορισμένα έγγραφα και δεδομένα" που κατασχέθηκαν "βρίσκονται υπό εξέταση", δήλωσε την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Βελγίου (FAGG).

Σχόλια