Σενάρια για άνοιγμα του λιανεμπορίου από την 8η Μαρτίου

23-2-2021










Κρίσιμα είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα σχετικά με τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν για το lockdown στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας. Τα βλέμματα στρέφονται στην καθιερωμένη κάθε Παρασκευή σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία και θα καταθέσει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως αυτά αποτυπώνονται στην επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, το πλέον πιθανό σενάριο είναι αυτό της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα από την 8η Μαρτίου. Γεγονός που σημαίνει παράταση των απαγορεύσεων, κατά μία εβδομάδα, καθώς οι παρεμβάσεις έχουν ως πρώτη ημερομηνία λήξης την 28η Φεβρουαρίου.

Τα δεδομένα που δεν παρουσιάζουν την επιθυμητή σταθεροποίηση είναι και αυτά που κρίνουν την οδό των αποφάσεων. Και αυτά είναι οι ασθενείς σε ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέρχονταν χθες σε 346, κατά 20 περισσότεροι σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 24ωρο και κατά 40% αυξημένοι συγκριτικά με όσους ήταν διασωληνωμένοι στην αρχή του μήνα. Η αύξηση αυτή, εκ των πραγμάτων, δημιουργεί σοβαρή πίεση στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής όπου εισάγεται καθημερινά το 60% των ασθενών.
Το γεγονός αυτό φέρνει τους επιστήμονες μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, με την εισήγησή τους να κρίνεται την τελευταία στιγμή. Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν τα μέλη της Επιτροπής ζητήσουν παράταση των απαγορεύσεων, με στόχο να δοθούν περαιτέρω "ανάσες" στο σύστημα της Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα να ξεκινήσει από το λιανεμπόριο, με πλήρη λειτουργία. Και πλήρης λειτουργία σημαίνει την επιστροφή στη δια ζώσης αγορά προϊόντων από τους καταναλωτές. Χωρίς, δηλαδή, τις γνωστές τους τελευταίους μήνες μεθόδους του "click away" και του "click inside", αλλά με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Η πρόθεση της κυβέρνησης βρίσκει το "αποτύπωμά" της στο γεγονός ότι το πεδίο των περιοριστικών παρεμβάσεων, στο οποίο έχει βρεθεί η Αττική και αρκετές περιοχές της επικράτειας δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, συνθήκες πίεσης στο δημοσιονομικό περιβάλλον. Συνθήκες τις οποίες περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα "το 57% του τζίρου της χώρας, γίνεται σε περιοχές που είναι σε…κόκκινο. Κάθε 15 ημέρες lockdown στο λιανεμπόριο σε αυτές τις κόκκινες περιοχές, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 1 με 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ, ο ρυθμός ανάπτυξης να πέφτει κατά 0,8% με 0,9% και το πρωτογενές αποτέλεσμα να γίνεται χειρότερο κατά 0,7% του ΑΕΠ". Για την κυβέρνηση, λοιπόν, το άνοιγμα των καταστημάτων βρίσκεται ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες, αν και, όπως επισημαίνουν στελέχη, τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εισηγήσεις των ειδικών θα είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις της ερχόμενης Παρασκευής.
ΕΣΕΕ: Η αγορά θέλει να ανοίξει με κανονικούς όρους

"Θέλουμε να επαναλειτουργήσουμε άμεσα. Την 1η Μαρτίου το λιανεμπόριο πρέπει να λειτουργήσει” δήλωσε στο Capital.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης. Με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Γιώργο Καρανίκα να δηλώνει στο Capital.gr πως αυτό που θέλει η αγορά είναι να ανοίξει με κανονικούς όρους. "Δεν έχει σημασία αν θα ανοίξει την 1η Μαρτίου ή την 8η Μαρτίου, σημασία έχει να ανοίξουν τα καταστήματα και όχι με τη μέθοδο του click away”, ανέφερε ο ίδιος. Ο κ. Καρανίκας εξέφρασε την ελπίδα του ότι όλα θα πάνε καλά και το αργότερο στις 8 Μαρτίου θα ανοίξει η αγορά, σημειώνοντας: "οποιοδήποτε μέτρο στήριξης δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τζίρο που χάνεται. Επίσης πρέπει να φύγει και όλο το στοκ που υπάρχει στα καταστήματα”.

Έρχεται νέα εφαρμογή με χρονικό περιορισμό για το λιανεμπόριο

Μια καινούρια εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών - και δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο - και θα έχει χρονικό περιορισμό, ετοιμάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά fm. "Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά"

Σχόλια