Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Πώς να προστατευθούμε από τις «παγίδες» του κυβερνοχώρου

9-2-2021











Το Διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, αναγκαίο και απαραίτητο εργαλείο εργασίας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας κι επικοινωνίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου(Safer Internet Day) αποτελεί μια αφορμή για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και τη σημασία ορθής και υπεύθυνης χρήσης του Internet, κυρίως από παιδιά και εφήβους.
 
Με την τηλεκπαίδευση να αποτελεί αναγκαίο κακό και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και social media να απορροφούν ολοένα και περισσότερο χρόνο από την καθημερινότητα των παιδιών μας, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης και προστασίας των ανηλίκων από τον κίνδυνο υπερβολικής έκθεσης μπροστά σε οθόνες και την καταπολέμηση ανάρμοστου και παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου. O ψηφιακός εθισμός τείνει να προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Από τη στιγμή όμως που βασιζόμαστε ολοένα και περισσότερο στην τεχνολογία, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ορθής χρήσης, που όμως να μην φθάνει στα όρια της κατάχρησης.

Πρόσφατες διεθνείς έρευνες καταδεικνύουν ότι το 50% των εφήβων «αισθάνονται εθισμένοι» στη χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας, ενώ το 59% των γονέων πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι εθισμένα στις ηλεκτρονικές συσκευές. Το 95% των εφήβων παγκοσμίως έχουν πρόσβαση σε «έξυπνα» τηλέφωνα. Στη διάρκεια του πρώτου lockdown, οι συνθήκες περιορισμού και εγκλεισμού στο σπίτι έχουν επηρεάσει τη φυσική, πνευματική και συναισθηματική υγεία των πολιτών, με αποτέλεσμα αυξημένα κρούσματα εθισμού σε ηλεκτρονικές συσκευές, παχυσαρκία και ευερέθιστη συμπεριφορά.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο. Διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυου, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δημιουργήσει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικό spot– κοινωνικά μηνύματα, που προβάλλονται στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.


Πηγή:thiva.gr

Σχόλια