Pfizer: 100% αποτελεσματικό το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών

31-3-2021










Οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι το εμβόλιό τους κατά του κορονοϊού είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και είχε ανάπτυξη ισχυρών αντισωμάτων σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τις εταιρείες να κάνουν αίτηση για άδεια έκτακτης χρήσης στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.

Η Pfizer ελπίζει ότι οι εμβολιασμοί αυτής της ηλικιακής ομάδας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν από την επόμενη σχολική χρονιά, όπως δήλωσε ο Αλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στις κλινικές δοκιμές που συμμετείχαν 2.260 παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, καταγράφηκαν 18 κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν εικονικό φάρμακο και κανένα περιστατικό μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο, παρουσιάζοντας έτσι 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της Covid-19, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες.
Οι παρενέργειες ήταν αντίστοιχες με αυτές των ατόμων ηλικίας 16 έως 25 ετών σε κλινικές δοκιμές ενηλίκων. Οι εταιρείες δεν ανέφεραν ποιες παρενέργειες παρατηρήθηκαν στη νεότερη ηλικιακή ομάδα, αλλά οι παρενέργειες στις κλινικές δοκιμές ενηλίκων ήταν γενικά ήπιες και περιελάμβαναν πόνο στο σημείο της ένεσης, πονοκεφάλους, πυρετό και κόπωση.

Οι εταιρείες μελέτησαν επίσης μια ομάδα εφήβων για να υπολογίσουν το επίπεδο αντισωμάτων ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση και διαπίστωσαν ότι ήταν αντίστοιχα με εκείνα της μελέτης στις ηλικίες 16 έως 25 ετών.

Ο Μπουρλά δήλωσε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ζητήσει άδεια έκτακτης χρήσης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τις επόμενες εβδομάδες καθώς και από άλλες ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, με την ελπίδα να αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.

Ο διευθυντής της BioNTech Ουγούρ Σαχίν θεωρεί ότι τα αποτελέσματα στα άτομα 12-15 ετών "είναι πολύ ενθαρρυντικά δεδομένων των τάσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες βδομάδες σε ό,τι αφορά την μετάδοση της βρετανικής παραλλαγής του ιού".

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech βασίζεται στην καινοτόμα τεχνολογία mRNA και ήταν το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που έλαβε άδεια κυκλοφορίας στον δυτικό κόσμο στα τέλη του 2020.
Σημειώνεται πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δώσει άδεια για την χορήγηση του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

Σχόλια