«Τρέχει» η επιχείρηση «Ελευθερία»: Παίρνουμε τις ζωές μας πίσω με γοργούς ρυθμούς

19-5-2021











Συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς η επιχείρηση «Ελευθερία» στη χώρα μας, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 108.361 εμβολιασμοί.

Τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχουν λάβει 2.905.229 άτομα, ενώ 1.672.775 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Από 21 Μαΐου όλα τα εμβόλια για τους 40 - 44 Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μέχρι τις 31 Μαΐου η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε κάνει περισσότερους από 5.600.000 εμβολιασμούς.

«Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουμε ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένους, ποσοστό 20%», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40 - 44 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και με τα 4 διαθέσιμα εμβόλια. Θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 35-39 αρχικά και 30-34 στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία των ραντεβού.

Οι επόμενες παραδόσεις εμβολίων

Μεγάλες παραδόσεις εμβολίων αναμένει η χώρα μας μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε τις παραδόσεις 1.860.000 δόσεων εμβολίων και επιπλέον 566.000 δόσεων που κατανέμονται σε τέσσερις παραδόσεις εντός του μήνα.
Η Moderna έχει επιβεβαιώσει την παράδοση 308.000 δόσεων.
Η Astrazeneca έχει ενημερώσει για την παράδοση 348.000 δόσεων μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά η Ελλάδα αναμένει έως 500.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις του μονοδοσικού της εμβολίου τον Μάιο, μετακύλισε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί στο τέλος Μαΐου και αναμένεται να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία»

Ταυτόχρονα με την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού εξελίσσεται και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, έως το τέλος Ιουνίου.

Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.
 
Ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 32 νησιά: Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι. Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κάλυψη 100% των διαθέσιμων ραντεβού εμφανίζουν οι νήσοι Σαλαμίνα, Κως, Πάρος, Ρόδος, Μύκονος, Νάξος, Χίος, Αίγινα, Σαντορίνη και Κέρκυρα.
 
Πάνω από 80% είναι η κάλυψη των διαθέσιμων ραντεβού σε Λευκάδα, Κάλυμνο, Θάσο και Σύρο.

Σχόλια