Απομακρυσμένη εργασία: Cybersecurity κίνδυνοι και πρακτικές ασφαλείας

12-5-2021









Η απομακρυσμένη εργασία (εργασία από το σπίτι) είναι ένα τρόπος εργασίας που επιτρέπει στους υπαλλήλους να εργάζονται έξω από το παραδοσιακό περιβάλλον γραφείου. Η βασική ιδέα είναι ότι η εργασία δεν χρειάζεται να γίνεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος για να εκτελεστεί με επιτυχία.

Τα τελευταία χρόνια, η απομακρυσμένη εργασία είναι όλο και πιο συνηθισμένη, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας. Ωστόσο, από πέρυσι αποτελεί τον βασικό τρόπο εργασίας για τους περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας. Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τις περισσότερες χώρες και έχει δημιουργήσει ιδιαίτερες συνθήκες σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.
Στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού, οι περισσότερες εταιρείες έχουν ζητήσει από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, για να μην υπάρχουν πολλά άτομα στα γραφεία. Σε συνεννόηση με την εταιρεία, οι υπάλληλοι μπορεί να δουλεύουν εξ αποστάσεως μερικές ή και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Αυτό το είδος εργασίας έχει κάποια πλεονεκτήματα:

Αρχικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει μια μεγαλύτερη ευελιξία. Όταν οι υπάλληλοι βρίσκονται στο σπίτι τους, μπορούν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο και να ασχοληθούν και με άλλες δραστηριότητες. Ή μπορούν να αξιοποιήσουν για άλλες δραστηριότητες τον χρόνο που θα ξόδευαν για τη μετάβαση και την επιστροφή από το γραφείο.

Επιπλέον, οι άνθρωποι βρίσκονται στον προσωπικό τους χώρο, το οποίο αυτόματα σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη άνεση, ενώ μια έρευνα έχει δείξει ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι νιώθουν λιγότερο άγχος και συχνά είναι πιο παραγωγικοί.
 
Υπάρχουν, όμως, και κάποια μειονεκτήματα και τα πιο σημαντικά σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η εργασία από το σπίτι έχει δώσει στους εγκληματίες νέες ευκαιρίες για επιθέσεις. Με τα περισσότερα projects να εκτελούνται στο Διαδίκτυο και χωρίς την ασφάλεια, που παρέχεται στα γραφεία και στα εταιρικά δίκτυα, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις είναι πιο ευάλωτοι από ποτέ.

Σχόλια