Κορονοϊός: Περίπου 16.500 παιδιά νόσησαν μέσα στο Σεπτέμβριο

30-9-2021








Περί τα 11.000 παιδιά διαγνώστηκαν με κορονοϊό, μετά το άνοιγμα των σχολείων.
Μείωση της τάξης του 13% παρουσίασαν τα κρούσματα κορονοϊού σε άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει ο ΕΟΔΥ. Ειδικότερα το μήνα Αύγουστο επιβεβαιώθηκαν περίπου 19.000 κρούσματα σε παιδιά έναντι περίπου 16.500 το Σεπτέμβριο ο οποίο τελειώνει σήμερα. Βέβαια η σύγκριση δεν είναι απόλυτη καθώς ο Αύγουστος έχει μια επιπλέον μέρα, ενώ τα ακριβή στοιχεία για το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν σήμερα.

Πάντως η μείωση αυτή είναι πολύ πιο μικρή σε σχέση με την υποχώρηση που παρουσίασαν τα συνολικά κρούσματα το Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου και η οποία έφτασε το 30%. Το σημαντικό που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι από τα 16.500 κρούσματα του Αυγούστου στα παιδιά, τα 11000 εντοπίστηκαν μετά τις 12 Σεπτεμβρίου δηλαδή μετά το άνοιγμα των σχολείων. Δηλαδή τα κρούσματα σ αυτή την ηλικία τριπλασιάστηκαν.

Φυσικά στην αύξηση αυτή συντέλεσε και το γεγονός ότι έγιναν πολλά τεστ στις μικρές ηλικίες λόγω σχολείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα 20 Σεπτεμβρίου 2021 - 26 Σεπτεμβρίου 2021, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 4.026, αποτελώντας το 29% (+21% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Ας σημειωθεί ότι την εβδομάδα 12 Σεπτεμβρίου -19 Σεπτεμβρίου του 2021 το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 37).

Επομένως, τις τελευταίες 2 εβδομάδες - περίοδος κατά την οποία άνοιξαν τα σχολεία, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, να τονίσουμε ότι περίπου το 29-30% των κρουσμάτων αφορούν άτομα 0-17 ετών. Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι αναμενόμενη και οφείλεται στα self test που έχουν αυξηθεί σύμφωνα με όσα δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, από την πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε αυτές τις ηλικίες σε συνδυασμό με την επικράτηση της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα έχει αυξήσει τα κρούσματα στα παιδιά.

Ο ίδιος ο ΕΟΔΥ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:

Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ήτοι 12-17 ετών, έχουμε κατακόρυφη αύξηση εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.

Σχόλια