Ο Μίκης Θεοδωράκης αναπαύεται στην κρητική γη όπως το ήθελε - Η Ελλάδα τον ευγνωμονεί

9-9-2021







Ο Μίκης Θεοδωράκης αναπαύεται στην κρητική γη όπως το ήθελε - Η Ελλάδα τον ευγνωμονεί
Εκπληρώθηκε η επιθυμία του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί δίπλα στους προγόνους του. Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τιμής και σεβασμού το τελευταίο του θαλασσινό ταξίδι στην Κρήτη, η κηδεία στα Χανιά και η ταφή του στον Γαλατά

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πένθους για τα Χανιά και για όλη την Ελλάδα, καθώς νωρίς το μεσημέρι η γη της Κρήτης που τόσο αγάπησε ο μεγάλος Έλληνας και κορυφαίος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης τον δέχθηκε για πάντα στην «αγκαλιά» της. Από την άφιξη της σορού του στο λιμάνι της Σούδας μέχρι την αυτοκινητοπομπή που ακολούθησε και από την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Χανίων μέχρι την ταφή του στην τελευταία του κατοικία στον Γαλατά, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών έκλινε το γόνυ στον Μίκη Θεοδωράκη. Με δάκρυα στα μάτια, τραγουδώντας στίχους και αξέχαστες μελωδίες του, τίμησαν τη μνήμη του ανεπανάληπτου μουσουργού, με τα τραγούδια του οποίου μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων. Το «αντίο» στον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη συνοδεύτηκε από μία ιαχή: «Αθάνατος».

Στις 13.00 ξεκίνησε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά η εξόδιος ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ παρίστανται ιεράρχες από όλη την Κρήτη. Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν.
Η κόρη του Μίκη, Μαργαρίτα, έφτασε υποβασταζόμενη, ενώ κατά την ολοκλήρωση της τελετής, αποχαιρέτησε τον πατέρα της τραγουδώντας το «Παλικάρι» που είχε ερμηνεύσει πρώτος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. «Θα είσαι για πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων μα περισσότερο στη δική μου καρδιά»...

Στην κηδεία παρίσταντο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Σημειώνεται ότι ο κ. Κουτσούμπας αλλά και η πρώην γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρηγα, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στα Χανιά για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκαν το σπίτι του.

Στον Γαλατά βρέθηκαν επίσης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βουλευτές όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων του νησιού.

Το φέρετρο με τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειάς του. Μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, η σορός του μεταφέρθηκε με πεζή πομπή στο κοιμητήριο του χωριού, προκειμένου να ταφεί δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία.
Στο νεκροταφείο του χωριού έχει παραχωρηθεί τάφος για τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, ο οποίος και έχει κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη. Ο τάφος θα σφραγιστεί και πάνω του θα τοποθετηθεί τύμβος, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ.

Μίκης Θεοδωράκης: Το τελευταίο θαλασσινό ταξίδι Με το πλοίο της γραμμής, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, έφτασε στο λιμάνι της Σούδας η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Το πλοίο «έδεσε» στο λιμάνι λίγο μετά τις 6 το πρωί και μετά την αποβίβαση των επιβατών και οχημάτων στις 7.30, η σορός «πάτησε» στα χώματα της κρητικής γης.

Στο λιμάνι βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και εκατοντάδες πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη στο τελευταίο του αυτό ταξίδι.

Σχόλια