Δήμος Θηβαίων: Εορτασμός της Ημέρας Μνήμης και Τιμής της Μικράς Ασίας

13-9-2021








Την Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Μικράς Ασίας, προς τιμήν των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, γιόρτασε ο Δήμος Θηβαίων, παρουσία πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών της πόλης. Ο επίσημος εορτασμός πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Συνοικισμό Θηβών, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου. Ακολούθησε ομιλία από την αντιπρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, κ. Μαρίας Μακρόγλου, επιμνημόσυνη δέηση- τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Μικρασιατών Θήβας. Δάφνινο στεφάνι κατέθεσε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου, εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Σπυρίδων Νικολάου, οι βουλευτές Βοιωτίας, κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, κ. Γιώτα Πούλου και κ. Γιώργος Μουλκιώτης, ο διοικητής της Ανωτέρας Φρουράς Θήβας και διοικητής του ΚΕΠΒ, ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Ζήσης, η πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, κ. Αγνή Δεληκωνσταντίνου, ενώ την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος(ΟΠΣΕ) εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Απόστολος Δαγδελένης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Χαρέμης, οι αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Παπασπύρου και κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Θήβας και μέλος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, κ. Γιώργος Γελέκας, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δ. Θηβαίων, κ. Νίκος Κοβάνης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κ. Γρηγόρης Παπαβασιλείου και κ. Ηλίας Τραμπάκουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Απόστολος Δαγδελένης και κ. Λευτέρης Τσέλλος.

Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα εθνικής μνήμης, τιμής και σεβασμού για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας που δολοφονήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες από τους Τούρκους. Αρκετοί Μικρασιάτες πρόσφυγες επέλεξαν τη Θήβα για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και εγκαταστάθηκαν στον Συνοικισμό, διατηρώντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις των προγόνων.

Σχόλια