ΠΣΤΕ: Επιστημονική ημερίδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 στο Συνεδριακό Θήβας

15-10-2021











Eπιστημονική ημερίδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων. Η επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη σημαντικών και κρίσιμων πτυχών της Επανάστασης του 1821, καθώς και της διεθνούς και διαχρονικής της επίδρασης στην Ιστορία.

Την έναρξη της επιστημονικής ημερίδας θα κηρύξει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί και από αφηγήσεις μαθητών από σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας. Την ημερίδα θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Φάνης Παπαθανασίου.

«Συνεχίζουμε τις επετειακές μας δράσεις για τα 200 χρόνια της Εθνεγερσίας, με την πολύτιμη βοήθεια καταξιωμένων επιστημόνων και εξαίρετων ομιλητών. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις τους, να αντλήσουμε πληροφορίες και να αναδείξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της Ιστορίας μας. Σας καλώ όλους να παρακολουθήσετε αυτή την ημερίδα και μαζί να φωτίσουμε σημεία της Επανάστασης με διεθνή και διαχρονική αντανάκλαση. Να ανακαλύψουμε ξανά την Ιστορία του τόπου μας, που δεν γράφτηκε με μελάνι. Γράφτηκε με αίμα και χαράχτηκε στη γη μας με καλέμι», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός.

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 συνιστά ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, όχι μόνο για τον υπόδουλο Ελληνισμό αλλά και συνολικά για τον ευρωπαϊκό χώρο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Εγγύς Ανατολής. Για τον Ελληνισμό, γιατί οδηγεί στην απαλλαγή από τον τουρκικό ζυγό, στη δημιουργία κρατικής οντότητας και στην προσπάθεια συγκρότησης μιας Νεοελληνικής Εθνικής Ταυτότητας. Διεθνώς, διότι προκάλεσε ριζικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις με τη διάλυση και τη διανομή των ιματίων της πάλαι ποτέ κραταιάς αλλά τότε καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην επιστημονική ημερίδα θα μας δοθεί η ευκαιρία να ρίξουμε φως στα ιστορικά γεγονότα, μεταξύ άλλων και στη συμβολή της Βοιωτίας στην Επανάσταση», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου.

H είσοδος θα επιτρέπεται για εμβολιασμένους με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, εναλλακτικά για τους ανεμβολίαστους με την ένδειξη pcr 48 ωρών. Όσον αφορά τους μαθητές θα πρέπει να έχουν αποδεικτικό από rapid test της προηγούμενης ημέρας από φαρμακείο
.
Πηγή:thiva.gr/15342/

Σχόλια