«Η Θήβα στην Επανάσταση του 1821» – Αναδρομή στην ιστορία της πόλης και των αγωνιστών της

30-11-2021











Η συμβολή των Θηβαίων αγωνιστών στον Επαναστατικό Αγώνα και η ιστορική διαδρομή της Θήβας στα χρόνια της Επανάστασης ήταν το κεντρικό θέμα της επετειακής εκδήλωσης με θέμα «Η Θήβα στην Επανάσταση του 1821-1829 – Συμβολή στην ιστορική μνήμη», που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας. Η εκδήλωση, που τέλεσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», διοργανώθηκε από τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας(ΔΟΘ), σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς
 Ελλάδας(ΟΠΑΣΤΕ) και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «Λάιος» και το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά. Σημαντική η συμβολή του προέδρου Τοπικής Κοινότητας Θήβας, κ. Γιώργου Γελέκα, στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

«Φέτος, στην επέτειο 200 χρόνων από την Εθνεγερσία, αισθανθήκαμε την ανάγκη να ρίξουμε φως σε μια κάπως άγνωστη πτυχή της ιστορίας του τόπου μας. Σε αυτό το ταξίδι στην ιστορία, θα πρέπει να σταθούμε στη συγκινητική βοήθεια και συμπαράσταση προς τον κατατρεγμένο και δοκιμαζόμενο άμαχο πληθυσμό, που βρέθηκε να αναζητά μια δεύτερη πατρίδα μετά την πυρπόληση της Θήβας από τον Δράμαλη, το 1822. Στεκόμαστε όμως και στους πολεμιστές, που καθ’ όλη τη διάρκεια του Αγώνα πολέμησαν αδελφωμένοι με τους Θηβαίους. Τιμούμε τους αγωνιστές μας και το ένδοξο παρελθόν της πόλης μας», επισήμανε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Θανάσης Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Νίκος Τρικαλίτης, δημοσιογράφος-ερευνητής, και ο κ. Κωνσταντίνος Τρικαλίτης, ιστορικός-θεολόγος, οι οποίοι ξεδίπλωσαν το «κουβάρι» της θηβαϊκής ιστορίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ο Δήμαρχος Θηβαίων απένειμε τιμητικές πλακέτες στους δημάρχους και εκπροσώπους των πόλεων που στάθηκαν στο πλευρό των προγόνων μας στη διάρκεια του Επαναστατικού Αγώνα και τιμητικούς επαίνους στους απογόνους Θηβαίων αγωνιστών. Συγκεκριμένα, τιμήθηκε ο Δήμαρχος Επιδαύρου, κ. Αναστάσιος Χρόνης, ο Δήμαρχος Μεγαρέων, κ. Γρηγόριος Σταμούλης, και ο Δήμαρχος Τανάγρας, κ. Βασίλης Περγάλιας. Εκ μέρους του Δημάρχου Λεβαδέων, την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο αντιδήμαρχος, κ. Μιχαήλ Σαγιάννης, εκ μέρους του Δημάρχου Ελευσίνας ο αντιδήμαρχος, κ. Λεωνίδας Παππάς, εκ μέρους του Δημάρχου Σαλαμίνας ο αντιδήμαρχος κ. Παντελής Διολέτης κι εκ μέρους του Δημάρχου Μάνδρας-Ειδυλλίας, η αντιδήμαρχος κ. Σωτηρία Αργυρίου. Την πόλη της Χειμάρρας εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών «η Χειμάρρα», κ. Θεόδωρος Γκούμας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους υψηλοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι εκπρόσωποι της θρησκευτικής και πολιτειακής ηγεσίας, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θηβαίων. Ανάμεσά τους ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ. Γεώργιος, ο οικονομικός διευθυντής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Χρήστος Μαδεμλής, ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Π. Στερεάς Ελλάδας, κ. Μαρία Αναγνώστου, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Π. Στερεάς Ελλάδας, κ. Ιωάννης Περγαντάς, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σπυρίδων Νικολάου, καθώς και ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων, κ. Γιώργος Ντασιώτης. Εκ της δημοτικής αρχής, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Χαρέμης, οι αντιδήμαρχοι Πολιτισμού, κ. Αναστάσιος Καμούτσης, Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Παπασπύρου, Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης, Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Κοβάνης, ο πρόεδρος του ΔΟΘ, κ. Σταμάτης Καλαμιώτης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Ηλίας Τραμπάκουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Θηβαίων, κ. Δημήτρης Αλεξάνδρου και οι δημοτικοί σύμβουλοι, κ. Απόστολος Δαγδελένης, κ. Ελευθέριος Τσέλλος, κ. Αθηνά


Πηγή:thiva.gr

Σχόλια