Κορονοϊός: Εφιαλτική εκτίμηση για πάνω από 6.000 κρούσματα σήμερα – Oι τελευταίες πληροφορίες για τα μέτρα που εξετάζονται

2-11-2021








Εφιαλτικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, με την κυβέρνηση να αποφασίζει έκτακτα μέτρα στην προσπάθεια να μπει “φρένο” στη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.
Τα τελευταία 24ωρα γίνονται διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να κάνει τις σχετικές εισηγήσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ανακοινώσεις θα γίνουν στις 6 από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε τη Δευτέρα και τον πολύ υψηλό αριθμό θανάτων.

Κορονοϊός: Εκτιμήσεις ακόμη και για 10.000 κρούσματα τις επόμενες μέρες
Εξάλλου και σήμερα, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 6.000. Τα χειρότερα όμως φαίνεται πως είναι μπροστά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι ειδικοί δεν αποκλείουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας να φτάσουμε τις 10.000 μολύνσεις ημερησίως.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για το επιδημιολογικό αποτύπωμα και πώς εξελίσσεται η κατάσταση στις κόκκινες περιοχές και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα κινηθεί σε τρεις άξονες. Θα δοθεί έμφαση στη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουν ήδη συναφθεί πέντε συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές και εντός της ημέρας θα υπάρξει και τροπολογία προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς ειδικά στις περιοχές όπου τα νοσοκομεία δέχονται ασφυκτική πίεση, όπως στη Βόρεια Ελλάδα, .
 
Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι τα μέτρα θα είναι για τους ανεμβολίαστους και ότι δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα εστιάζουν στις «κόκκινες περιοχές» με έμφαση στη νυχτερινή διασκέδαση και την εστίαση. Η κυβέρνηση απορρίπτει πάντως κάθε συζήτηση για lockdown.
Τέλος, θα εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης.

Τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή των Ειδικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, ενώ είχε προηγηθεί η τηλεδιάσκεψη των επιδημιολόγων για τον καθορισμό των περιφερειών στις οποίες καταγράφεται αυξητική τάση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, η Επιτροπή θα εισηγηθεί αύξηση των τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, τα οποία θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Στην επιτροπή συζητείται το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test κάθε 48 ώρες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού rapid test από ανεμβολίαστους πολίτες για την είσοδο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, καταστήματα, τράπεζες, ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η Επιτροπή εισηγείται μέτρα στις κόκκινες περιοχές τα οποία θα επικεντρώνονται στη νυχτερινή διασκέδαση και στην εστίαση.

-Οι ειδικοί θα προτείνουν περιορισμό ωραρίου στα νυχτερινά κέντρα. Δηλαδή να κλείνουν στη 1 τα ξημερώματα, καθώς εκτιμάται ότι από εκείνη την ώρα και μετά η κατάσταση συχνά γίνεται ανεξέλεγκτη.

-Θα ζητήσουν πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας στους ανοιχτούς μεικτούς χώρους, εκεί δηλαδή που έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι. Κι αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί το φαινόμενο κάποιοι καταστηματάρχες να κλείνουν ημιυπαίθριους χώρους με διάφορους τρόπους και να τους μετατρέπουν ουσιαστικά σε κλειστούς.
-Δεν αποκλείεται να προτείνουν απαγόρευση μουσικής στους μεικτούς χώρους διασκέδασης
Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τους ειδικούς αναμένεται να απασχολήσει και το ζήτημα της επιστροφής της καθολικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους. Αρκετοί επιστήμονες τάσσονται υπέρ της γενικευμένης χρήσης μάσκας, όμως το σενάριο αυτό στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να προκρίνεται. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να αποφασιστεί ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στις “κόκκινες” περιοχές.

Σχόλια