ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Νέα ανάκληση ελαιόλαδου από εταιρεία τυποποίησης της Κρήτης

6-12-2021

Διαπιστώθηκε παντελής έλλειψη παραστατικών αγορών πρώτης ύλης, καθώς και απουσία καταγραφών
Νέα υπόθεση ανάκλησης πιστοποίησης ΠΟΠ από εταιρεία τυποποίησης ελαιόλαδου κάνει γνωστή μέσω ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ Κ. ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» που δραστηριοποιείται στην τυποποίηση ελαιολάδου, στον νομό Ρεθύμνης, «διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση κατά το έτος 2020, διακίνησε 39.100 λίτρα ελαιόλαδο, με την ένδειξη «ΣΗΤΕIΑ ΛΑΣΙΘIΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ», και κατά το έτος 2021 2.416 λίτρα ελαιολάδου, με την ένδειξη «ΒOΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠOΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ», που έφεραν καταχρηστικά, τόσο τις ανωτέρω ενδείξεις, όσο και τις αντίστοιχες προδιαγραφές καταχώρησης των εν λόγω προϊόντων, κατά παράβαση της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας» σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Επίσης, διαπιστώθηκε παντελής έλλειψη παραστατικών αγορών πρώτης ύλης, καθώς και απουσία καταγραφών των παραπάνω ποσοτήτων στα αντίστοιχα αρχεία εισροών-εκροών.
«Διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση παρουσιάζει ελλείψεις στην ορθή αναγραφή των επίσημων καταχωρισμένων ενδείξεων στα παραστατικά διακίνησης, καθώς και την επισήμανση των διακινούμενων προϊόντων» σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε:
την ανάκληση πιστοποίησης της επιχείρησης «ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ Κ. ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» στον νομό Ρεθύμνου Κρήτης, σε ό,τι αφορά την συσκευασία, με σκοπό την εμπορία, του ελαιολάδου με την ένδειξη «ΣΗΤΕIΑ ΛΑΣΙΘIΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ» και του ελαιόλαδου με την ένδειξη «ΒOΡΕΙΟΣ ΜΥΛΟΠOΤΑΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ»
την παραπομπή της επιχείρησης στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ του ΥΠΑΑΤ για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος, όπως αναφέρει το ΥΠΑΑΤ «θα ακολουθήσουν ενέργειες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία».
Πηγή:www.newsbeast.gr/greece/arthro/8080996/elgo-dimitra-nea-anaklisi-elaioladou-apo-etaireia-typopoiisis-tis-kritis

Σχόλια