Eνημέρωση πολιτών για την πρόληψη πυρκαγιών- Δεν παίζουμε με τη φωτιά γιατί η φωτιά δεν παίζει μαζί μας

13-5-2022











Υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι η αντιπυρική περίοδος 2022 διαρκεί από την 1η Μαΐου έως και τα τέλη Οκτωβρίου 2022. Το διάστημα αυτό απαγορεύεται η καύση και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις και ειδικότερα:

Απαγορεύεται:

Κάθε χρήση φωτιάς, φλόγας ή σπίθας στην ύπαιθρο.
Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων ή άλλων πυρακτωμένων υλών.
Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση εύφλεκτων υλών ή απορριμμάτων.
Το κάπνισμα μελισσών. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θηβαίων, μπορούμε να προετοιμαστούμε με απλά, αλλά βασικά βήματα:

– Καθαρίζουμε ξερά χόρτα, φύλλα, πευκοβελόνες, κλαδιά και απομακρύνουμε εύφλεκτα υλικά σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από το σπίτι μας, δημιουργώντας μια αντιπυρική ζώνη
– Κλαδεύουμε τα δέντρα, ώστε τα κλαδιά τους να απέχουν 3 μέτρα από το έδαφος και μεταξύ τους και τουλάχιστον 5 μέτρα από το σπίτι, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακουμπούν πάνω του.
– Καθαρίζουμε την κεραμοσκεπή από ξερά φύλλα και πευκοβελόνες και σιγουρευόμαστε ότι οι υδρορροές μας είναι μεταλλικές και καθαρές από φύλλα
– Βεβαιωνόμαστε πως οι πυροσβεστήρες μας είναι σωστά συντηρημένοι
– Φροντίζουμε να έχουμε λάστιχο ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλουμε να προστατεύσουμε και
– Το πιο σημαντικό βήμα: Δεν ανάβουμε φωτιά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου.


Γιατί η φωτιά έχει δύναμη και δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Με πρόληψη, έγκαιρη προετοιμασία και ενημέρωση, προστατεύουμε τις ζωές μας, τους συνανθρώπους μας, τις περιουσίες και τα δάση μας.
Υποχρέωση ιδιοκτητών για τον καθαρισμό των οικοπέδων

Ο Δήμος Θηβαίων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπέδων, ότι υποχρεούνται, μέχρι την 30ή Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.
Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω υποχρεώσεων, οι υπόχρεοι καλούνται από τον Δήμο, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση σχετικής πρόσκλησης να προβούν στις εργασίες καθαρισμού των χώρων. Μετά την παρέλευση της προαναφερθείσας προθεσμίας, ο Δήμος προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, επιβάλλεται στους υπόχρεους το πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α’ 114).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 22623-50677 και 22623-50690.



Σχόλια