Μωβ μέδουσες: «Πολύ χειρότερο το πρόβλημα φέτος» στην Ελλάδα – Τι λέει θαλάσσιος βιολόγος στο Newsbeast

30-5-2022









Πού οφείλεται η έξαρση, ποιες θερμοκρασίες προτιμούν, πού θα εμφανιστούν και πότε πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο μετά από τσίμπημα

Tο περυσινό καλοκαίρι οι μωβ μέδουσες είχαν μονοπωλήσει τις συζητήσεις σχεδόν όλων των παραθεριστών, με την ερώτηση: «γνωρίζετε αν η συγκεκριμένη παραλία έχει μωβ μέδουσες;» να γίνεται στο τέλος κλασική. Φέτος, πριν ακόμα μπει επισήμως το καλοκαίρι οι Pelagia noctiluca (όπως είναι το επίσημο όνομα τους) έχουν δώσει ήδη «δώσει το παρόν» σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντιπαξούς, Κεφαλλονιά, Αμβρακικό κόλπο και Κέρκυρα.

«Η ένταση του φαινομένου των μωβ μεδουσών θα είναι πολύ μεγαλύτερη αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι. Αυτό είναι κάτι που δεν το περιμέναμε» λέει στο Newsbeast ο Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας και συνεχίζει: «Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη μέδουσας που έχουμε στη Μεσόγειο. Και ενώ μέχρι πέρυσι το πρόβλημα εντοπιζόταν σε σημεία του Αιγαίου, σε ακτές της Ισπανίας και λίγο στην Γαλλία, τώρα έχουμε φτάσει να έχουμε επέκταση της μωβ μέδουσας σε όλη τη Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένου και του Ιόνιου πελάγους. Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την Αδριατική. Το σίγουρο είναι ότι ενώ οι μωβ μέδουσες είχαν συνήθως 10ετή κύκλο εμφάνισης, τώρα πια έχουμε εξάρσεις πολύ πιο συχνές και πολύ πιο εκτεταμένες».

Πού οφείλεται η έξαρση των μωβ μεδουσών

Όπως μας εξηγεί ο κος Τακλής σε ένα βαθμό η δυναμική επανεμφάνιση, από πέρυσι, των μωβ μεδουσών είναι φυσική και «προβλεπόμενη».

Από την άλλη, αυτό που συμβαίνει φέτος είναι ότι σε ένα σημαντικό βαθμό οι μωβ μέδουσες άρχισαν να «μπαίνουν» στην Ελλάδα από την Ιταλία, με σημείο εκκίνησης την Ισπανία. Σύμφωνα με τον κο Τακλή, οι παραπάνω θαλάσσιες περιοχές είχαν έντονο πρόβλημα ήδη από τον χειμώνα. Ο ίδιος όμως λέει πως: «σίγουρα πια έχουμε σημεία αναπαραγωγής και μέσα στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε όμως που στην Ελλάδα είναι αυτά τα σημεία – δεν είναι εύκολη η μελέτη τους στα μεγάλα βάθη όπου γίνεται η αναπαραγωγή τους.

Η μεγάλη έξαρση τους έχει πια σε μεγάλο βαθμό να κάνει με την υπέρ αλίευση και με την κλιματική αλλαγή. Η υπέρ αλίευση μειώνει τους φυσικούς θηρευτές των μεδουσών όπως ο τόνος, ο ξιφίας κ.α. Η κλιματική αλλαγή με τη σειρά της βελτιώνει το οικοσύστημα για τις μέδουσες».

Σχόλια