Ακρίβεια: «Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα στήριξης – Αμεσα οι ανακοινώσεις, οι παρεμβάσεις στα καύσιμα

9-6-2022






Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να υπάρξει μεγαλύτερη στόχευση στα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά

Η μητέρα των μαχών για την κυβέρνηση είναι ο περιορισμός του κύματος των ανατιμήσεων που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχείς και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το νέο πλέγμα μέτρων στήριξης.
Η βασικότερη μάχη δίνεται σε δύο επίπεδα που αφορούν εκατομμύρια πολίτες: το ένα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα για το οποίο έχει ήδη ξεδιπλωθεί το σχετικό εθνικό σχέδιο που θα εντατικοποιηθεί τον Ιούλιο με την πρακτική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και το δεύτερο η τιμή των καυσίμων που συμπαρασύρει με τη σειρά της μια σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες της δημόσιες τοποθετήσεις του έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του και απροστάτευτο. Σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «αναγκαία παρέμβαση», προσθέτοντας ότι «η κατεύθυνση είναι να αξιοποιήσουμε τα τελευταία δημοσιονομικά περιθώρια». Περιγράφοντας τη λογική της νέας επιδότησης καυσίμων ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι «να έχει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα σε όσους περισσότερους μπορούμε έχοντας κατά νου ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα».

Προανήγγειλε, δε, ότι οι ανακοινώσεις για τη συνέχεια της επιδότησης καυσίμων θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο ώστε να λειτουργήσει άμεσα μετά τη λήξη του υφιστάμενου Fuel Pass που λήγει στις 10 Ιουνίου. Από τη στιγμή που οι οριζόντιες μειώσεις φόρων δεν βρίσκονται στο τραπέζι αυτό που εξετάζεται είναι αλλαγή στο τρόπο επιδότησης καυσίμων (Fuel Pass) ώστε αυτή να γίνεται στην αντλία όπως συμβαίνει στο πετρέλαιο κίνησης ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο ειδικών παρεμβάσεων στα νησιά με διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου.
 
Aναφορικά με το επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ, το άνοιγμα τα πλατφόρμας αναμένεται μεταξύ 14 – 16 Ιουνίου, τις πληρωμές του Power Pass να γίνονται στα μέσα Ιουλίου. Το επίδομα ρεύματος θα ξεκινά από 18 και θα φτάνει έως τα 600 ευρώ. Τα νέα δεδομένα ορίζουν ότι η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, αλλά μετά από αφαίρεση των φόρων. Τα τέσσερα κριτήρια για τους δικαιούχους του Power Pass είναι να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και ο λογαριασμός ρεύματος που έχει έρθει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ. Παράλληλα η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.

Ένα από τα σενάρια που, επίσης, εξετάζονται είναι να υπάρξει μεγαλύτερη στόχευση στα πιο αδύναμα οικονομικά νοικοκυριά μολονότι αυτό θα απαιτήσει αναπροσαρμογή της υφιστάμενης πλατφόρμας ηλεκτρονικών αιτήσεων για την επιδότηση καυσίμων στοιχείο που ενδεχομένως να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μια τέτοια λύση.

Σχόλια