Μήνυμα του Δημάρχου Θηβαίων, Γιώργου Αναστασίου, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

27-6-2022












Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους. Είναι μία ημέρα περισυλλογής και αυτοκριτικής, μία ημέρα όπου αξίζει τον κόπο να αναρωτηθούμε τα αίτια που οδήγησαν κάποιους από τους συμπολίτες μας, κυρίως του νέους, στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οφείλουμε να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα: Η ραγδαία αύξηση της χρήσης ναρκωτικών αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενεά. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, σύμφωνα με τα οποία παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών και ψυχοτρόπων ουσιών κατά τη διάρκεια των δύσκολων μηνών της καραντίνας λόγω κορωνοϊού.

Ας κρατήσουμε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα αναστοχασμού, ας αναρωτηθούμε για τα αίτια και τις παθογένειες των σύγχρονων κοινωνιών που οδηγούν τους πιο ευαίσθητους, τους πιο αδύναμους σε δρόμους αυτοκαταστροφής. Ας εξαλείψουμε αιτίες, όπως η περιθωριοποίηση, το αβέβαιο μέλλον και η έλλειψη προοπτικής, η οικονομική δυσπραγία και τα προβλήματα στο οικογενειακό περιβάλλον, και τότε θα έχουμε χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του.

Το κυριότερο, ας στηρίξουμε εκείνους που έδωσαν τη δική τους, προσωπική μάχη και βγήκαν νικητές. Τους οφείλουμε μια δεύτερη ευκαιρία, τους οφείλουμε μια θέση στην κοινωνία.

Γιατί το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι υπόθεση όλων μας.

Σχόλια