Ένταξη του έργου «Ανάπλαση οδού Πολυνείκους προ αρχαιολογικών χώρων Ηλέκτρων Πυλών και Ιερού Ηρακλέους του Δήμου Θηβαίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020»

22-9-2022











Αξιοποιώντας κάθε εργαλείο χρηματοδότησης και κάθε ευκαιρία για την υλοποίηση έργων που θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον αρχαιολογικό της πλούτο, ο Δήμος Θηβαίων εξασφάλισε την ένταξη του έργου «Ανάπλαση οδού Πολυνείκους προ αρχαιολογικών χώρων Ηλέκτρων Πυλών και Ιερού Ηρακλέους του Δήμου Θηβαίων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 504.409,31 €, εκ των οποίων το ποσό των 460.000,00 € συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το ποσό των 44.409,31 € θα καλυφθεί από ίδια συμμετοχή του Δήμου Θηβαίων, στο πλαίσιο των εγκεκριμένων «Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» (ΣΒΑΑ) των Ενδιάμεσων Φορέων Δήμου Λαμιέων, Δήμου Χαλκιδέων και Δήμων Λεβαδέων, Θηβαίων και Αλιάρτου – Θεσπιέων. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

To συγκεκριμένο έργο αποτελείται από τρία υποέργα: Πρώτον, την ανάπλαση οδού Πολυνείκους προ αρχαιολογικών χώρων Ηλέκτρων Πυλών και Ιερού Ηρακλέους, το οποίο αφορά την ανάπλαση της οδού Πολυνείκους, που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Καδμείας από τη συμβολή των οδών Παναγιώτη Δράκου και Αμφίωνος έως την οδό Ετεοκλέους.

Σε αυτό το μήκος βρίσκονται τρεις ανασκαμμένοι αρχαιολογικοί χώροι μεγάλης σημασίας για την αρχαία πόλη: Οι Ηλέκτρες Πύλες σε δύο οικόπεδα εκατέρωθεν της οδού στο βόρειο τμήμα της και το Ιερό Ηρακλέους στο νότιο τμήμα. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι κεντρικοί κοινόχρηστοι υπαίθριοι χώροι θα αναδιαμορφωθούν λειτουργικά και αισθητικά, με κύρια εργαλεία την αναδιάρθρωση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, τις ποικίλες δαπεδοστρώσεις, τις φυτεύσεις, τον αστικό εξοπλισμό, το φωτισμό, κλπ.

Το δεύτερο υποέργο αφορά αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και προβλέπει μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή σωστικών ανασκαφών και εργασίες καταγραφής και τεκμηρίωσης των ευρημάτων που πιθανώς να εντοπιστούν.
Τέλος, το τρίτο υποέργο αφορά την υπογειοποίηση των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ σε τμήμα της οδού Πολυνείκους και κατάργηση όλων των εναερίων δικτύων στο χώρο της ανάπλασης, με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

«Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου για την πόλη μας, ένα έργο που συνδυάζει την ανάδειξη της αισθητικής ταυτότητας του αστικού χώρου, σε εναρμόνιση με τον αρχαιολογικό χώρο. Με το συγκεκριμένο έργο επιδιώκουμε την αναβάθμιση του αστικού ιστού, πάντα με σεβασμό στο ιστορικό μας παρελθόν και με γνώμονα, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Βοιωτίας, την αξιοποίηση του αρχαιολογικού μας πλούτου», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, με αφορμή την ένταξη του έργου.

Σχόλια